Știri din capitalele Europei, 20 februarie

UNIUNEA EUROPEANĂ

Un arhitect al legislației UE privind drepturile de autor a declarat că este nevoie de legislație pentru a proteja scriitorii, muzicienii și artiștii expuși unei lacune juridice „iresponsabile” în Legea privind inteligența artificială a blocului comunitar. Intervenția a venit în contextul în care 15 organizații culturale au scris Comisiei Europene în această săptămână, avertizând că proiectul de norme de punere în aplicare a Legii privind inteligența artificială „face mai mulți pași înapoi” în ceea ce privește drepturile de autor, în timp ce un scriitor a vorbit despre o lacună „devastatoare”.

Axel Voss, un membru german de centru-dreapta al Parlamentului European, a declarat că legea nu a fost concepută pentru a face față modelelor generative de inteligență artificială: sisteme care pot genera text, imagini sau muzică cu doar câteva cuvinte, conform The Guardian.

 

BERLIN | PARIS

Victoria probabilă a conservatorilor lui Friedrich Merz în alegerile de duminică din Germania i-a făcut pe oficialii de la Paris să spere că tandemul franco-german va prinde un nou suflu sub o cancelarie Merz, după trei ani maecați de inactivitatee cu Olaf Scholz.

Ar putea fi acesta începutul unei noi relații frumoase, sau doar asistăm la apariția unui un alt cuplu ciudat? Deocamdată, Parisul adoptă o abordare de tip „așteptăm și vedem”. Semnalele puternice transmise de Merz, conform cărora Berlinul își va asuma „mai multă responsabilitate” în Europa, le-au reamintit francezilor să fie atenți la ceea ce își doresc. O întrebare centrală este dacă tandemul franco-german, considerat mult timp drept motorul integrării UE, poate fi revitalizat după mai mulți ani de relații șubrede între președintele francez Emmanuel Macron și actualul cancelar german Olaf Scholz, un social-democrat (SPD), precizează Euractiv.

 

BRUXELLES

Turiștii care călătoresc în Belgia sunt sfătuiți să își regândească planurile de călătorie, deoarece în următoarele șase săptămâni sunt planificate mai multe greve. Belgia va fi afectată de ample perturbări ale circulației, odată cu începerea protestelor în masă și a unei greve feroviare de 9 zile. O grevă la nivel național începe mâine (vineri, 21 februarie), la ora 22.00, și durează până pe 2 martie, la ora 22.00.

Protestul în masă are drept scop abordarea „dezechilibrelor” în ceea ce privește serviciile publice și puterea de cumpărare din agenda guvernului de coaliție. Acestea includ preocupări legate de reducerea serviciilor publice, măsuri mai stricte privind ajutoarele de șomaj, reforma pensiilor și flexibilitatea la locul de muncă, scrie Euronews.

 

HELSINKI

Aproximativ 25% dintre consumatorii finlandezi au declarat că se confruntă cu dificultăți financiare de ani de zile, potrivit unui nou sondaj realizat de Uniunea Consumatorilor din Finlanda. În timp ce unii respondenți au declarat că văd în sfârșit semne de îmbunătățire a finanțelor personale, o proporție semnificativă a declarat că situația nu se îmbunătățește, potrivit organizației de protecție a consumatorilor.

Finlanda se confruntă cu cea mai gravă scădere a puterii de cumpărare din ultima generație. Inflația a erodat puterea de cumpărare a finlandezilor încă de când rata prețurilor a atins nivelul maxim în 2021. Un angajat a pierdut efectiv aproximativ două luni de salariu, respectiv cam 7.000 de euro – numai din cauza inflației. Unu din patru consumatori a declarat că nu are economii de rezervă pentru a face față creșterii cheltuielilor, potrivit YLE.

Citește și Finlanda, sondaj – Un angajat a pierdut aproximativ două luni de salariu pe an din cauza inflației.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: