Știri din capitalele Europei, 21 august

BUDAPESTA | UNIUNEA EUROPEANĂ

Guvernul ungar a răspuns solicitării Bruxelles-ului de a oferi explicații cu privire la relaxarea cerințelor de intrare pentru cetățenii din Rusi și Belarus, respingând temerile că aceasta ar submina securitatea zonei de călătorie fără frontiere Schengen, potrivit Euronews.

Într-o scrisoare publicată de ministrul ungar pentru Afaceri Europene pe canalul de socializare X, ministrul afacerilor Interne al Ungariei, Sándor Pintér, susține că schema cardului național – recent extinsă pentru cetățeni ai celor două state – ar fi emisă „în conformitate cu cadrul UE relevant și cu luarea în considerare corespunzătoare a riscurilor de securitate implicate”.

„Ungaria continuă să pună un mare accent pe protecția securității sale naționale și a securității spațiului Schengen în ansamblu”, a mai scris Pintér.

 

VARȘOVIA | BERLIN

Relațiile polono-germane par să fi atins un punct critic după ce Varșovia a refuzat să ajute Berlinul să aresteze un cetățean ucrainean care locuiește în Polonia, suspectat că ar fi provocat explozia Nord Stream 2. În acest context,  premierul Donald Tusk a afirmat în mod neașteptat că Germania ar trebui să păstreze tăcerea în legătură cu acest subiect.

Săptămâna trecută, publicațiile germane Süddeutsche Zeitung, Die Zeit și ARD au relatat că procurorul țării a emis un mandat de arestare pe numele unui scafandru ucrainean suspectat de implicare în atacurile din 2022 asupra conductei Nord Stream.

Bărbatul a locuit recent în Pruszków, un oraș situat la 20 de kilometri de Varșovia. Procurorii polonezi au anunțat că Volodymyr Z., omul căutat, a părăsit deja Polonia. Cu toate acestea, Wall Street Journal a dezvăluit acum că mandatul nu a fost executat, precizează Euractiv.

 

SOFIA

Autoritățile bulgare au arestat opt presupuși traficanți de imigranți în cadrul unei acțiuni coordonate de Europol. În total, 15 locații au fost percheziționate luni în jurul orașului Plovdiv, al doilea ca mărime din Bulgaria.

Potrivit oficialilor, cel puțin jumătate dintre suspecți au fost identificați ca „ținte care au jucat un rol principal în activitățile infracționale” și că poliția a confiscat muniție și arme în timpul perchezițiilor, precum și telefoane mobile, scrie Euronews.

De asemenea, în urma invaziei Rusiei în Ucraina, imaginea lui Vladimir Putin și a Moscovei s-a deteriorat brusc în ochii bulgarilor, indiferent de simpatiile lor din trecut, conform unui nou sondaj.

Acesta a fost realizat de agenția Alpha Research în numele Fundației pentru Studii Umane și Sociale – Sofia (HSSF) și este legat de continuarea studiilor privind propaganda rusă în Bulgaria.

Putin și Rusia nu mai sunt definiți ca parteneri de încredere și „pacificatori”, ci ca entități imprevizibile care ar putea lua orice măsură arbitrară fără a respecta drepturile omului și suveranitatea națională a altor țări, a constatat sondajul.

În 2017, Putin avea o rată de simpatie în rândul bulgarilor de 43%. Aceasta a crescut la 45,2% în 2018, apoi a scăzut la 24% în 2023 și la 22,1% în 2024, potrivit Sofia Globe.

 

SARAJEVO

Un angajat al unei școli a împușcat și ucis trei persoane miercuri într-un oraș din nord-vestul Bosniei, au declarat autoritățile. Atacatorul a fost grav rănit după ce a încercat să se sinucidă.

Împușcăturile au avut loc în jurul orei locale 10.00 într-o clădire a unei școli secundare din Sanski Most, la aproximativ 300 de kilometri nord-vest de capitala Bosniei, Sarajevo, a declarat purtătorul de cuvânt al poliției regionale, Adnan Beganovic, conform The Associated Press

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: