UNIUNEA EUROPEANĂ | WASHINGTON
Oficialii UE își pun speranțele în propunerile premierului italian Giorgia Meloni de a organiza un summit UE-SUA cu Donald Trump.
Premierul italian s-a aflat la Washington săptămâna trecută pentru a se întâlni cu președintele SUA. Reuniunea a avut puține rezultate concrete, în afară de faptul că a vorbit despre posibilitatea unui acord comercial între SUA și UE.
„Va exista un acord comercial, 100%, a spus Trump. Dar va fi un acord echitabil”.
Ceea ce SUA consideră echitabil planează asupra eforturilor oficialilor UE de a încheia un posibil acord comercial cu Casa Albă, după ce Trump a anunțat o amânare de 90 de zile a tarifelor „reciproce” de 20% aplicate blocului comunitar. Oficialii de la Bruxelles speră că Meloni l-ar fi convins pe Trump, care a preferat în mod tradițional să negocieze cu fiecare stat membru mai degrabă decât cu întreaga Uniune, să accepte un summit cu liderii blocului, precizează Financial Times.
PARIS
Președintele francez Emmanuel Macron a invitat oamenii de știință din întreaga lume să vină să lucreze în Franța sau în Europa, în contextul în care noua administrație Trump a început să reducă fondurile pentru universități și organisme de cercetare. Macron nu a menționat SUA, unde sute de oameni de știință au fost concediați ca urmare a reducerilor în domeniul cercetării, pe fondul unui conflict mai vechi între Trump și Ivy League.
Amenințarea care planează asupra mijloacelor de subzistență ale cadrelor didactice din universitățile americane le-a dat liderilor politici europeni speranța că ar putea beneficia de un avantaj intelectual. Franța a anunțat vineri platforma „Alege Franța pentru știință”, operată de Agenția Națională pentru Cercetare (ANR), care va permite universităților, școlilor și organizațiilor de cercetare să solicite cofinanțare din partea guvernului pentru a găzdui cercetători, scrie France24.
SOFIA
Coaliția de guvernare din Bulgaria a blocat vânzarea a două reactoare nucleare rusești către Ucraina, în speranța că atragerii de fonduri din Silicon Valley pentru a construi centre masive de inteligență artificială și de date. Reactoarele în cauză sunt unități VVER-1000 achiziționate inițial de la Atomstroyexport din Rusia în 2016 pentru 601 milioane de euro.
Acestea erau destinate centralei nucleare Belene din Bulgaria, abandonată de mult timp, un proiect vechi de zeci de ani de lângă Dunăre, care a costat peste 1 miliard de euro din fonduri publice. Acesta a fost în cele din urmă abandonat din cauza contextului financiar, politic și geopolitic nefavorabil, conform Euractiv.
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News