Știri din capitalele Europei, 22 aprilie

 

EUROPA

Europa este continentul care se încălzește cel mai rapid, iar temperaturile sale cresc de aproximativ două ori mai repede decât media globală, au raportat luni două organizații de monitorizare a climei, avertizând asupra consecințelor pentru sănătatea umană, topirea ghețarilor și activitatea economică, precizează The Associated Press.

Organizația Meteorologică Mondială a ONU și Agenția pentru climă a Uniunii Europene, Copernicus, au declarat într-un raport comun că acest continent are oportunitatea de a dezvolta strategii specifice pentru a accelera tranziția către resurse regenerabile precum energia eoliană, solară și hidroelectrică, ca răspuns la efectele schimbărilor climatice.

–-

Cheltuielile militare în Europa Centrală și de Vest sunt acum mai mari decât în ultimul an al Războiului Rece, potrivit unui nou raport. Noile date publicate de Institutul Internațional de Cercetare pentru Pace de la Stockholm (SIPRI), arată că Europa a înregistrat o creștere generalizată a cheltuielilor militare de la începutul anului 2022, ajungând la un total de 552 de miliarde de euro în 2023. Toate țările europene membre NATO, cu excepția a trei – Grecia, Italia și România – și-au majorat cheltuielile militare în 2023, relatează Euronews.

 

HAGA

Administrația locală din Amsterdam ia măsuri drastice împotriva turismului local excesiv, interzicând construcția de noi hoteluri, au anunțat aceștia săptămâna trecută. Noile hoteluri pot fi construite doar dacă un alt hotel se închide, iar municipalitatea îi îndeamnă pe dezvoltatori să aleagă un amplasament în afara centrului orașului. În cazul în care un nou hotel este construit în locul unuia vechi, acesta trebuie să fie mai modern sau mai sustenabil. Douăzeci și șase de hoteluri cărora li s-au eliberat deja autorizații nu vor fi afectate de interdicție, a precizat municipalitatea, potrivit NPR.

Măsura a fost declanșată de politica „Turism în echilibru” din Amsterdam, care a fost creată în 2021, după o inițiativă publică în care 30.000 de locuitori au cerut un control mai mare asupra industriei turismului.

 

LONDRA

Rishi Sunak a respins oferta UE de a încheia un acord post-Brexit care să le permită tinerilor britanici să locuiască, să studieze sau să lucreze în blocul comunitar timp de până la patru ani. Premierul a refuzat vineri propunerea surprinzătoare a Comisiei Europene privind un program de mobilitate pentru tineri cu vârste cuprinse între 18 și 30 de ani. Guvernul britanic a indicat vineri că Brexitul a pus capăt liberei circulații și că nu dorește să redeschidă această discuție, chiar și cu condiții stricte privind durata șederii, scrie The Guardian.

 

ZAGREB

Curtea Constituțională a Croației i-a interzis vineri președintelui Zoran Milanović să devină prim-ministru în cazul în care partidul său de centru-stânga reușește să obțină o majoritate după alegerile parlamentare extrem de contestate de săptămâna trecută. Scrutinul de miercuri s-a încheiat într-un mod neconcludent. Uniunea Democrată Croată de centru-dreapta, sau HDZ, aflată la guvernare, a obținut cele mai multe voturi, dar nu suficiente pentru a guverna singură. Deși s-a clasat pe locul al doilea, Partidul Social-Democrat al lui Milanović încearcă, de asemenea, să formeze o coaliție în parlamentul de 151 de membri, conform The Associated Press.

Milanović a făcut un anunț surpriză că va candida la funcția de prim-ministru la doar câteva ore după ce a convocat alegerile pentru 17 aprilie. Curtea Constituțională l-a avertizat luna trecută că trebuie să demisioneze mai întâi, avertisment pe care l-a ignorat.

 

BELGRAD | PRIȘTINA

Majoritatea sârbilor din nordul instabil al Kosovo au boicotat duminică un referendum local privind înlăturarea primarilor de etnie albaneză din patru municipalități a căror desemnare a dus la violențe anul trecut, a declarat comisia electorală a țării, conform Reuters.

Kosovo este predominant de etnie albaneză, dar aproximativ 50.000 de sârbi din nordul țării resping guvernul de la Priștina și consideră că Belgradul este capitala lor. Fostă provincie sârbă, Kosovo și-a declarat independența în 2008, la un deceniu după ce a avut loc o revoltă de gherilă.

 

CHIȘINĂU

Partidele de opoziţie proruse din Republica Moldova, care denunţă eforturile proeuropene ale preşedintei Maia Sandu, s-au reunit duminică la Moscova, unde se află şi oligarhul fugar Ilan Şor, şi au anunţat că formează un bloc electoral. Alianţa, patronată de Ilan Şor, oligarhul condamnat în lipsă la 15 ani de închisoare pentru fraudă bancară masivă, se va numi „Victorie”, iar una dintre figurile de prim-plan ale ei este guvernatoarea Găgăuziei, Evghenia Guţul, care deja se află la Moscova pentru a treia oară în mai puţin de două luni.

CITEȘTE ȘI Cu cărţile pe faţă: Opoziţia din Moldova, în frunte cu Ilan Şor

 

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL