Știri din capitalele Europei, 22 februarie

UNIUNEA EUROPEANĂ

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că nu va colabora niciodată cu partide extremiste precum Alternativa pentru Germania (AfD) din Germania sau partidul Adunarea Națională a lui Marine Le Pen din Franța, indiferent cât de multe voturi vor obține acestea la următoarele alegeri europene. Aceasta a afirmat că astfel de partide au depășit o linie roșie pentru pro-europeni și pentru gruparea politică de centru-dreapta din care aceasta face parte, Partidul Popular European (PPE), conform The Guardian.

Întrebarea cu cine va lucra PPE în următorul parlament european a devenit una critică odată cu creșterea extremismului în Europa, iar sondajele prevăd victorii semnificative pentru partidele populiste în Germania, Franța, Italia și alte țări.

 

BERLIN

Guvernul german a declarat că cea mai mare economie a Europei se află în „ape tulburi” și a redus prognoza de creștere pentru acest an, deoarece se confruntă cu lipsa forței de muncă calificate, birocrația excesivă, ratele ridicate ale dobânzilor și investițiile în proiecte noi întârziate – în timp ce un set relativ modest de scutiri fiscale pentru întreprinderi rămâne blocat în legislativ.

Prognoza de creștere a fost coborâtă la 0,2%, față de prognoza anterioară din toamna anului trecut, de 1,3%. Aceasta ar urma unei contracții a economiei de 0,3% pentru tot anul trecut, precizează The Associated Press.

 

VIENA

Găsirea unui apartament în Viena poate fi o provocare.

Infractorii exploatează acest fapt, oferind apartamente la prețuri accesibile care nu le aparțin pe platforme precum Willhaben și Airbnb.

Potrivit poliției, infractorii organizează vizionări de apartamente, în cadrul cărora potențialilor chiriași le sunt prezentate de către falși angajați care dau impresia că sunt profesioniști.

După vizionare, mulți clienții primesc confirmarea pentru apartament prin WhatsApp.

Primesc apoi contracte false, după care virează drept avans și taxe de transfer sume care se ridică uneori la mii de euro, scrie The Local Austria.

Poliția vieneză a inițiat investigații împotriva infractorilor – și a modului în care aceștia pot avea acces la apartamente pentru vizionările false, întrucât mai mulți solicitanți de apartamente înșelați au făcut sesizări.

Se crede că infractorii folosesc tactici sofisticate, cum ar fi crearea de site-uri web false pentru a apărea ca fiind companii imobiliare legitime.

 

BERNA

Elveția a inițiat o dezbatere globală pentru a stabili dacă „riscurile, beneficiile și incertitudinile” legate de reducerea intensității soarelui ar trebui să fie studiate de un grup de experți al Națiunilor Unite. Elveția propune ca organismul mondial să adune informații despre cercetările în curs de desfășurare în domeniul geoingineriei solare și să înființeze un grup consultativ care ar putea sugera opțiuni viitoare pentru această abordare controversată și netestată de reducere a încălzirii globale, care ar avea implicații asupra aprovizionării cu alimente, biodiversității, inegalității și securității globale. Propunerea elvețiană, prezentată la Adunarea Națiunilor Unite pentru mediu care începe săptămâna viitoare la Nairobi, se concentrează pe modificarea radiației solare (SRM).

Aceasta este o tehnică care urmărește să imite efectul unei mari erupții vulcanice prin umplerea atmosferei cu particule de dioxid de sulf care reflectă o parte din căldura și lumina soarelui înapoi în spațiu, specifică The Guardian.

 

PRAGA | BRATISLAVA

Fermierii din Republica Cehă, Slovacia și alte țări din Europa Centrală au protestat joi de-a lungul frontierelor cehe, blocând unele puncte de trecere, cerând reducerea birocrației și modificări ale politicii UE. Aceștia au blocat punctul de trecere Hodonin-Holic de la granița ceho-slovacă, în timp ce sute de tractoare, multe dintre ele acoperite cu steaguri cehe sau slovace, au împânzit autostrada. Printre mulțimea adunată au fost văzuți și fermieri maghiari. De asemenea, fermieri cehi și polonezi au blocat parțial un punct de trecere în colțul de nord-est al Republicii Cehe, unde zeci de tractoare erau parcate de-a lungul drumului, a relatat agenția de știri cehă CTK, conform Reuters.

Fermierii din întreaga Europă au intensificat protestele în acest an, inclusiv în Polonia, Franța, Germania, Spania și Italia, plângându-se de prețurile scăzute și costurile ridicate, de importurile ieftine și de constrângerile impuse de inițiativa UE privind schimbările climatice Pactul verde european.

 

BUDAPESTA

Partidul de guvernământ din Ungaria îl nominalizează pe Tamas Sulyok, șeful Curții Constituționale, pentru funcția de președinte al națiunii, după ce Katalin Novak a demisionat luna aceasta din cauza unui scandal de abuzuri. Novak, prima femeie președinte al Ungariei, a demisionat luna aceasta din cauza grațierii pe care a acordat-o unui condamnat care a făcut presiuni asupra supraviețuitoarelor abuzurilor sexuale dintr-un centru de copii pentru a-și retrage mărturiile. În timp ce scandalul a declanșat proteste în masă la Budapesta, premierul Viktor Orban a reușit în mare parte să întoarcă pagina în ultima săptămână, deviind vina asupra lui Novak și a altor aliați ai săi, scrie Bloomberg.

 

SOFIA

Partidele din coaliția de guvernare din Bulgaria au început miercuri să se amenințe reciproc cu retragerea sprijinului pentru guvern, pe fondul unei bătălii pentru posturile de conducere care ar putea duce la alegeri parlamentare anticipate, în paralel cu alegerile europene din iunie, conform Euractiv.

 

TIRANA | ROMA

Parlamentul albanez a aprobat joi un acord prin care țara va reține mii de solicitanți de azil salvați de Italia în apele internaționale în timp ce cererile lor sunt procesate, în ciuda protestelor deputaților din opoziție și ale grupurilor pentru drepturile omului. Conform acordului pe cinci ani, Albania ar putea adăposti până la 3.000 de migranți la un moment dat. Având în vedere că se așteaptă ca procesarea cererilor de azil să dureze aproximativ o lună, numărul solicitanților de azil trimiși în Albania ar putea ajunge până la 36.000 într-un an, scrie The Associated Press.

Ideea de a trimite solicitanții de azil în afara UE este controversată. Acordul a fost aprobat de președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, dar a fost criticat pe scară largă de grupurile pentru drepturile omului. În prezent, Albania încearcă să devină membră a UE.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: