Știri din capitalele Europei, 22 noiembrie

Uniunea Europeană

Parlamentul European a votat marţi în favoarea includerii energiei nucleare printre tehnologiile verzi care urmează să fie sprijinite pentru a asigura competitivitatea şi suveranitatea Uniunii Europene în faţa Chinei şi Statele Unite.

 

CITEȘTE ȘI Parlamentul European recunoaşte energia nucleară ca industrie verde care trebuie sprijinită

 

HAGA

Alegătorii olandezi se îndreaptă miercuri spre urne în cadrul unor alegeri parlamentare strânse, întrucât se preconizează a deveni o cursă în patru pentru funcția de prim-ministru, în condițiile în care premierul Mark Rutte se retrage după 13 ani. Partidul său liberal VVD, o alianță de stânga condusă de Frans Timmermans, fostul șef al Comisiei Europene pentru climă, un nou partid de centru-dreapta și partidul de extremă-dreapta al lui Geert Wilders, Partidul Libertății, au fost în topul sondajelor din ultimele zile.

Campania electorală a fost dominată de chestiuni ca migrația, criza locuințelor care îi afectează  mai ales pe tineri și familiile cu venituri mici și restricțiile de mediu asupra agriculturii.

Potrivit analiștilor, indiferent cine va fi câștigătorul, acesta va avea nevoie de cel puțin alte trei partide pentru a guverna – o perspectivă care ar putea prelungi negocierile timp de luni de zile.

Acest lucru ar duce la continuarea mandatului lui Rutte, ca interimar, arată Financial Times.

 

COPENHAGA

O serie de noi norme le permit angajaților străini care lucrează în societăți afiliate unui grup să lucreze în Danemarca pentru perioade scurte de timp fără permis de muncă. Pentru a fi eligibili, lucrătorii străini trebuie să fie angajați de o sucursală sau o filială a unei societăți înregistrate în Danemarca, cu cel puțin 50 de angajați. Lucrătorul străin trebuie, de asemenea, să aibă permisiunea de a intra și de a locui în Danemarca în mod legal, fie pentru că este cetățean al unei țări care nu necesită viză, fie pentru că i s-a eliberat o viză pentru a beneficia de noua regulă, potrivit The Copenhagen Post.

 

ROMA | TIRANA

În timp ce oficialii italieni au anunțat că un acord semnat de Roma și Tirana pentru combaterea migrației ilegale va fi supus aprobării deputaților, experți în politica italiană privind migrația au declarat pentru BIRN că este puțin probabil ca planul să aibă succes.

Acordul i-ar permite Italiei să înființeze pe teritoriul albanez facilități pentru imigranții salvați pe mare, care ar putea găzdui până la 3.000 de persoane. Experții subliniază însă că nu este clar cum vor fi garantate drepturile pentru apărarea juridică ale persoanelor reținute în centre și nici cum vor fi protejate persoanele vulnerabile.

Acordul, consultat de BIRN, deși fără anexe, prevede că „în cazul în care, din orice motiv, dreptul de a rămâne în aceste facilități încetează să mai existe”, Italia trebuie să îi transfere imediat pe migranții în cauză în afara teritoriului albanez.

Acesta este unul dintre motivele pentru care acordul va fi „extrem de ineficient” în lupta împotriva migrației ilegale, a declarat Oliviero Forti, responsabil cu politicile de migrație în cadrul organizației  Caritas Italia. Pentru a pune în aplicare procedurile de repatriere, țările europene trebuie să aibă acorduri bilaterale cu țara de origine a străinilor. În cele mai multe cazuri, astfel de acorduri bilaterale nu există, a spus Forti.

 

ATENA

Chiriile pe termen scurt, în principal prin intermediul platformelor online precum Airbnb, fac ca viața în Atena să fie mai scumpă și schimbă rapid peisajul orașului, de cele mai multe ori nu în bine, după cum au declarat mai mulți locuitori pentru Kathimerini. Creșterea bruscă a chiriilor a fost evidentă mai întâi în centrul Atenei și, în ultima vreme, pare să se extindă în întreaga zonă metropolitană. În timp ce chiriile din cartierele și suburbiile cu venituri ridicate au fost întotdeauna peste posibilitățile atenienilor obișnuiți sau ale migranților interni, au existat întotdeauna cartiere mai accesibile, atât în apropiere, cât și mai departe de centrul orașului. În prezent, acest lucru nu se mai întâmplă.

Situații în care oamenii trăiesc în comun într-un apartament nu sunt nobișnuite, acest aranjament fiind până acum mai frecvent în rândul studenților. Persoanele adulte care locuiesc cu un coleg de cameră sunt considerate ratate.

 

VARȘOVIA

Polonia urmează să primească peste 5 miliarde de euro din fondurile Uniunii, după ce Comisia Europeană a evaluat marți în mod pozitiv planul revizuit de redresare a țării, care include reforme și investiții în ecologie.

Pre-finanțarea de 5,1 miliarde de euro face parte din programul REPowerEU al blocului comunitar, menit să ajute cele 27 de națiuni din UE să se redreseze în urma crizei energetice care a urmat invaziei Rusiei în Ucraina anul trecut și să își reducă dependența de combustibilii fosili ruși, potrivit AP.

 

De asemenea, liderul opoziției poloneze și câștigător al alegerilor, Donald Tusk, Platforma Civică (PO), nu a lăsat loc de speculații atunci când a declarat deschis că partidul său, care probabil va reveni la putere în Polonia după opt ani de opoziție, se opune modificării tratatelor UE, la fel ca și tabăra conservatoare de la putere din Polonia, conform Euractiv.

 

BUDAPESTA

Partidul de guvernământ al premierului ungar Viktor Orban, Fidesz, a înaintat marți parlamentului un proiect de lege privind „protejarea suveranității naționale”, pentru a se apăra împotriva a ceea ce a numit ingerință politică nejustificată din partea unor persoane sau grupuri străine. Legislația vine în contextul în care naționalistul Orban, care în ultimii 13 ani s-a confruntat în mod repetat cu Uniunea Europeană din cauza drepturilor democratice din Ungaria, a intensificat campania partidului său înaintea alegerilor pentru Parlamentul European din iunie anul viitor, relatează Reuters.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: