BERLIN
Activitatea întreprinderilor germane s-a contractat în august în cel mai rapid ritm din ultimii trei ani, potrivit unui sondaj preliminar publicat miercuri. Indicele HCOB German Flash Composite Purchasing Managers’ Index (PMI), compilat de S&P Global, a scăzut la 44,7, de la 48,5 în iulie, atingând cel mai scăzut nivel din mai 2020 și spulberând așteptările analiștilor.
Indicatorul s-a situat sub nivelul de 50 care denotă o creștere a activității pentru a doua lună consecutiv. Indicele compozit PMI urmărește sectoarele serviciilor și industriei de manufactură, care împreună reprezintă mai mult de două treimi din economia Germaniei, precizează Reuters.
PARIS
Franța se confruntă în prezent cu cel mai intens val de căldură din timpul verii, cu temperaturi record înregistrate în sudul țării, inclusiv în spitale, unde unii asistenți medicali întâmpină dificultăți.
Acest val de căldură este „fără precedent prin durata și intensitatea sa în această perioadă a anului”, potrivit Euractiv. Personalul medical s-a plâns de condițiile de muncă în timpul vizitei ministrului Sănătății în spitale.
În timp ce 20% din clădire nu este climatizată, în unele săli de consultații se pare că în interior se înregistrează aproape 30°C grade.
AUSTRIA
Un studiu internațional privind proprietățile imobiliare din 27 de țări a arătat că o singură țară are proprietăți imobiliare mult mai scumpe decât Austria. Indicele imobiliar Deloitte relevă un preț mediu de 4.925 de euro pe metru pătrat pentru proprietățile austriece nou construite.
Această cifră se situează imediat înaintea Germaniei, cu 4.800 de euro/mp, dar la o distanță clară față de Israel, cu 5.701 euro/mp. Cifra medie din Austria ascunde însă o diferență destul de mare între orașe.
La Viena, costul mediu pentru o proprietate nou construită se ridică la 6.284 de euro/mp- cu 28% peste media națională, potrivit The Local Austria.
România, în schimb, ocupă locul al treilea în topul ţărilor europene cu cele mai ieftine locuinţe, după Bosnia şi Herţegovina şi Grecia, cu un preţ mediu de 1.417 euro/mp pentru o locuinţă nouă, precizează Ziarul Financiar.
MADRID
Regele Felipe al Spaniei l-a desemnat pe Alberto Nunez Feijoo, liderul Partidului Popular (PP), conservator, pentru funcţia de prim-ministru, a anunţat preşedinta camerei inferioare a parlamentului, socialista Francina Armengol.
ROMA
Comunitățile de pescari italieni din nordul țării se luptă cu o invazie de crabi albaștri prădători care riscă să pună în pericol economia unor regiuni întregi, au declarat autoritățile.
Crabul, originar de pe coastele Americii de Nord și de Sud, s-a răspândit în ultimul an în mai multe locuri din Italia, asemănătoare unor lagune, prădând crustaceele locale și reprezentând o amenințare la adresa rolului țării ca unul dintre cei mai mari producători de scoici din lume, conform The Guardian.
ANKARA | NICOSIA
Ministrul de Externe al Turciei a acuzat marți Națiunile Unite că și-a abandonat poziția de neutralitate în Cipru, după ce Consiliul de Securitate a criticat lucrările de construcție efectuate de ciprioții turci în interiorul zonei tampon a națiunii divizate etnic și a condamnat atacul acestora asupra forțelor de menținere a păcii ale ONU.
Într-o declarație emisă luni, Consiliul de Securitate a descris construcția de drumuri ca fiind o încălcare a status quo-ului care contravine rezoluțiilor Consiliului. Săptămâna trecută, ciprioții turci furioși au lovit cu pumnii și picioarele un grup de forțe internaționale de menținere a păcii care au blocat echipele care lucrau la construirea unui drum care ar fi invadat zona tampon a insulei controlată de ONU.
Drumul este proiectat pentru a lega satul Arsos, în nordul cipriot turc, de satul multietnic Pyla, care se află în interiorul zonei tampon și se învecinează cu sudul cipriot grec, relatează AP.
VARȘOVIA
Președintele Poloniei, Andrzej Duda, a confirmat marți că Rusia a început să transfere o parte din armele nucleare cu rază scurtă de acțiune în Belarus, o mișcare care, potrivit acestuia, va schimba arhitectura de securitate a regiunii și a întregii alianțe militare NATO.
Atât președintele rus Vladimir Putin, cât și omologul său belarus, Aleksandr Lukașenko, au declarat luna trecută că Moscova a trimis deja o parte din armele sale nucleare tactice în Belarus, după ce a anunțat acest plan în luna martie, potrivit AP.
SOFIA
În timpul întrevederii pe care a avut-o la Atena cu premierul bulgar Nikolai Denkov, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a confirmat interesul țării sale de a achiziționa cele două reactoare bulgare de la centrala nucleară neterminată Belene și echipamentele aferente, a anunțat astăzi biroul de presă al guvernului, potrivit Novinite.
TIRANA
Albania se luptă cu un incendiu de vegetație de proporții în apropiere de orașul Lac din vestul țării, armata și pompierii încercând să țină la distanță flăcările care amenință casele, a declarat marți ministrul de Interne.
Poliția a transmis o înregistrare video în care un bărbat este arestat, iar ministrul de Interne, Taulant Balla, a declarat că acesta este suspectat de producerea unui incendiu premeditat. „Incendiul a atins o zonă masivă de pini în apropierea orașului Lac, fiind unul dintre cele mai grave incendii din acest an”, a declarat Balla într-o postare pe pagina sa de Facebook, conform Reuters.
BELGRAD
E posibil ca președintele Serbiei Aleksandar Vucici să fi promis Ucrainei arme în schimbul nerecunoașterii de către Kiev a fostei provincii sârbe Kosovo, a declarat un influent europarlamentar german, după întâlnirea celor doi lideri de marți la Atena, potrivit Euractiv.
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News