Știri din capitalele Europei, 23 februarie

NATO

Statele Unite, Marea Britanie, Franța și Germania îl susțin pe premierul olandez demisionar Mark Rutte pentru a-i succeda lui Jens Stoltenberg la șefia NATO, plasându-l într-o poziție puternică pentru a câștiga conducerea alianței transatlantice.

Succesorul lui Stoltenberg, atunci când acesta va demisiona în octombrie, va prelua funcția într-un moment crucial, având sarcina de a susține sprijinul membrilor NATO pentru apărarea costisitoare a Ucrainei împotriva invaziei Rusiei, ferindu-se în același timp de orice escaladare care ar atrage alianța direct într-un război cu Moscova, scrie Reuters.

 

MADRID

Compania Booking se confruntă cu o amendă istorică din partea autorităților de reglementare spaniole pentru practici anticoncurențiale, în contextul în care Europa își intensifică controlul asupra grupurilor tehnologice, în încercarea de a limita dominația tot mai mare a acestora. Autoritatea de supraveghere antitrust din Spania a stabilit o amendă provizorie de 486 de milioane de euro împotriva Booking, a anunțat joi compania de turism online. Autoritățile de reglementare au acuzat agenția de comportament anticoncurențial, cum ar fi împiedicarea grupurilor hoteliere naționale de a oferi oferte mai bune pe propriile site-uri decât prețul oferit pe booking.com, filiala din Amsterdam a site-ului american.

Vestea amenzii propuse vine în contextul în care autoritățile de reglementare din întreaga lume analizează ofertele din domeniul tehnologiei în încercarea de a controla puterea tot mai mare a industriei, în special atunci când aceasta este în detrimentul companiilor locale, potrivit Financial Times.

 

LONDRA

Potrivit unui studiu realizat în numele grupului de campanie Pregnant Then Screwed, s-a înregistrat o creștere bruscă a datoriilor pentru îngrijirea copiilor cu care se confruntă părinții din Marea Britanie. Într-un sondaj realizat în rândul a 35.800 de părinți din Anglia cu un copil sub cinci ani, aproximativ jumătate dintre aceștia – 45,9% – au dezvăluit că au fost nevoiți să se îndatoreze sau să retragă bani din economii pentru a plăti pentru îngrijirea copiilor.  Acest lucru a reprezentat o creștere de 30% față de 2023, potrivit raportului 2024 State of the Nation childcare, conform Euronews.

Numărul părinților singuri din aceeași categorie a fost și mai mare, aproape două treimi (66,5%) declarând că au fost nevoiți să folosească carduri de credit, să împrumute bani sau să apeleze la economiile sau pensia lor pentru a acoperi costurile de îngrijire a copiilor.

 

RIGA

Parlamentul leton a aprobat joi, într-o decizie istorică, interzicerea importurilor agricole din Rusia și Belarus până cel puțin în 2025, devenind astfel prima țară din UE care a luat această măsură. În urma invaziei Ucrainei din februarie 2022, UE a impus sancțiuni economice Rusiei, dar produsele alimentare au fost excluse – ceea ce a permis statelor baltice, cu marea lor capacitate de stocare a cerealelor și infrastructura portuară eficientă, să devină un hub pentru cereale din Rusia, relatează Euractiv.

 

BUDAPESTA

Rata șomajului în Ungaria a urcat la 4,6% în perioada noiembrie – ianuarie, de la 4% în aceeași perioadă a anului trecut. Această creștere înseamnă că numărul persoanelor fără loc de muncă cu vârste cuprinse între 15 și 74 de ani a crescut cu 30.000, ajungând la 226.000, potrivit noilor statistici publicate vineri de biroul central de statistică din Ungaria. Biroul a precizat că, din numărul total de șomeri din Ungaria, 121.500 sunt bărbați, rata șomajului acestora crescând la 4,7%, potrivit Euronews.

 

VARȘOVIA

Polonia va clasifica punctele de trecere a frontierei cu Ucraina și unele drumuri și căi ferate din apropiere drept infrastructură critică, a anunțat premierul Donald Tusk. Măsura este menită să reducă problemele cauzate de blocajele în masă ale fermierilor în semn de protest față de importurile agricole ucrainene și față de politica UE privind clima. Măsura va oferi „o garanție de 100% că ajutorul militar și umanitar va ajunge în partea ucraineană fără nicio întârziere”, a declarat astăzi Tusk, adăugând că modificările vor fi puse în aplicare în „câteva ore”.

Decizia lui Tusk a fost criticată de partidele de opoziție, predecesorul său în funcția de prim-ministru, Mateusz Morawiecki, subliniind că aceasta va însemna „practic o blocare forțată a protestului agricultorilor”, scrie Notes from Poland.

 

SOFIA

Partidul pro-rus de extremă-dreapta Vazrazhdane din Bulgaria s-a alăturat grupului de extremă-dreapta Identitate și Democrație din Parlamentul European, au anunțat miercuri deputații din partidul bulgar, după ce au vizitat Moscova la invitația partidului Rusia Unită al lui Vladimir Putin, conform Euractiv.

 

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL