Știri din capitalele Europei, 23 octombrie

BRUXELLES

Ministrul belgian al Justiției a demisionat din cauza eșecului țării sale de a-l extrăda pe atacatorul tunisian care a ucis două persoane la începutul acestei săptămâni într-un atac islamist. Vincent Van Quickenborne a declarat că Tunisia a cerut anul trecut extrădarea acestuia și că și-a asumat responsabilitatea pentru „eroarea cu consecințe dramatice” de a nu fi dat curs acestui apel.

În ultimii 12 ani, Abdesalem Lassaoued a depus cereri de azil în patru țări europene diferite, inclusiv în Belgia. Toate aceste cereri au fost respinse, ceea ce a determinat apeluri pentru deportări mai stricte ale solicitanților de azil respinși, în special atunci când aceștia reprezintă un risc pentru securitate, conform Financial Times.

 

HAGA

În supermarketurile și în alte magazine din Țările de Jos, este din ce în ce mai frecvent să întâlnești un angajat care nu vorbește olandeză. Acest lucru se datorează în principal pieței forței de muncă limitate – magazinele sunt nevoite să renunțe la cerința ca angajații să vorbească olandeză pentru a putea ocupa posturile vacante. Multe lanțuri de magazine invocă însă și diversitatea ca motiv pentru a angaja oameni care vorbesc alte limbi, argumentând că este important ca „personalul magazinelor să reflecte societatea” actuală, conform NL Times.

 

VIENA

Ministrul de Interne al Austriei, Gerhard Karner, a cerut duminică, în cadrul unui interviu acordat emisiunii Pressestunde de la ORF, extinderea competențelor poliției austriece. El s-a pronunțat în favoarea autorizării monitorizării serviciilor de mesagerie, precum WhatsApp sau Telegram, și a apărat comportamentul poliției în timpul unei demonstrații pro-Palestina interzise la Viena.

„Austria este singura țară din UE în care nu este permis nici măcar să se monitorizeze dacă două persoane au schimbat un mesaj pe WhatsApp, indiferent de conținut”, a declarat ministrul, cerând o modificare a legii.

Acesta a precizat că uneori „are impresia” că „protejarea datelor este mai importantă decât protejarea oamenilor”, potrivit The Local Austria.

 

MADRID

Aproximativ 314 migranți au ajuns în Insulele Canare din Spania în două ambarcațiuni luni dimineață, ceea ce ridică numărul migranților care au ajuns pe insule începând de vineri la peste 1.600, au anunțat serviciile de urgență. Agenția de știri de stat EFE a declarat că acesta este cel mai mare număr de oameni aflați într-o singură ambarcațiune de când traficanții de persoane au început să folosească în mod regulat ruta Insulelor Canare, în 1994. Recordul precedent, de 280, a fost înregistrat la începutul acestei luni, scrie AP.

 

BERNA

Elveția pare să se orienteze spre dreapta în alegerile naționale de duminică, în condițiile în care preocupările legate de imigrație au prevalat asupra temerilor legate de schimbările climatice și de topirea ghețarilor, deși este puțin probabil ca votul să schimbe componența guvernului elvețian. Partidul Popular Elvețian de dreapta (SVP), cea mai mare formațiune politică din Elveția, și-a majorat cota de voturi la 29%, cu 3,4 puncte procentuale mai mult decât la ultimele alegeri din 2019, potrivit previziunilor finale ale radiodifuzorului elvețian SRF, conform Reuters.

 

HELSINKI

Poliția finlandeză a declarat că o navă chineză a cărei activitate a coincis cu momentul și locul presupusului sabotaj al unei conducte dintre Finlanda și Estonia, care a fost avariată luna aceasta, se află acum în centrul investigației. După ce o scurgere a dus la închiderea conductei Balticconnector la 8 octombrie, autoritățile finlandeze au investigat daunele care, potrivit acestora, au fost cauzate de o activitate „externă”.

Vineri, autoritățile au declarat că se concentrează asupra Newnew Polar Bear, o navă de marfă care ar fi intrat în proprietatea chinezilor în acest an. Între 2017 și 2022 a fost cunoscută sub numele de Baltic Fulmar, a relatat postul de televiziune finlandez YLE și The Guardian.

 

LJUBLJANA

Din nevoia de a angaja mai mulți lucrători străini, Slovenia a decis să reducă nivelul de competență lingvistică necesar în cadrul procedurii de prelungire a permiselor de ședere temporară pentru reîntregirea familiei pentru cetățenii țărilor terțe. Cerința actuală este A1 în conformitate cu cadrul european comun, dar aceasta va fi redusă acum la „un nivel de supraviețuire”. Guvernul definește acest nivel ca însemnând că un străin este capabil să comunice în slovenă în situații simple, previzibile și cotidiene care necesită fraze de rutină, potrivit Slovenia Times.

 

SOFIA | BUCUREȘTI | ANKARA

Bulgaria, România și Turcia vor începe în curând o operațiune de contracarare a minelor în Marea Neagră, a declarat ministrul bulgar al Apărării, Todor Tagarev, la 20 octombrie, la un forum privind perspectivele de pace în Ucraina și strategiile de securitate în Marea Neagră.

„Mai rămân de clarificat unele mici detalii”, a spus Tagarev. Acesta a precizat că, în opinia sa, operațiunea va începe în viitorul apropiat și va contribui atât la creșterea securității în apele teritoriale și în zona economică exclusivă a Bulgariei, cât și la exportul de cereale din Ucraina, care este extrem de important nu numai pentru Ucraina, ci și pentru securitatea alimentară într-o mare parte a lumii.

Nu este planificată implicarea forțelor ucrainene în această operațiune, a precizat ministrul.

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL