Știri din capitalele Europei, 23 septembrie

BERLIN

Social-democrații (SPD) cancelarului german Olaf Scholz au reușit să țină piept extremei-drepte în alegerile regionale de duminică, oferindu-i probabil doar un scurt răgaz în fața criticilor crescânde la adresa conducerii sale venite din interiorul propriului partid, potrivit Reuters.

SPD de centru-stânga a reușit o revenire de ultim moment în landul Brandenburg din estul țării, unde conduce de la reunificarea din 1990, iar Scholz are propria circumscripție electorală, câștigând alegerile cu 30,9% din voturi.

 

PARIS

Noul prim-ministru francez Michel Barnier și-a prezentat guvernul sâmbătă, 21 septembrie, târziu, menținând în mare parte cursul politic al administrațiilor anterioare pro-Macron și făcând în același timp concesii față de formațiunea de extremă-dreapta Adunarea Națională (RN). Anunțul pune capăt unui impas de 67 de zile pentru formarea unui nou guvern – cel mai lung din istoria politică modernă a Franței – și sugerează o continuitate politică evidentă, mai degrabă decât schimbarea la care mulți au sperat după alegerile legislative anticipate din această vară, scrie Euractiv.

 

ROMA

Autoritățile italiene au confirmat o cerere de securitate suplimentară în privința epavei Bayesian, care s-a scufundat în august, provocând moartea a șapte persoane, inclusiv a antreprenorului britanic în domeniul tehnologiei Mike Lynch, după ce au apărut temeri că materialele din seifurile etanșe de la bord ar putea fi de interes pentru guvernele străine.

Procurorii italieni se tem că eventualii hoți ar putea încerca să ajungă la epavă pentru a jefui bijuterii scumpe și alte obiecte valoroase aflate la bord, inclusiv date ale serviciilor de informații. Se pare că autoritățile sunt îngrijorate de faptul că două hard disk-uri criptate din seifurile iahtului ar putea cădea în mâinile unor persoane nepotrivite, precizează The Guardian.

 

NICOSIA | ATENA 

Cipru speră să se alăture rețelei energetice europene până în 2028 sau cel târziu 2030, în urma unui acord de cooperare semnat sâmbătă cu Grecia. După luni de negocieri și finalizat de președintele cipriot Nikos Christodoulides în timpul unei vizite la Atena la începutul acestei săptămâni, acordul a fost semnat de miniștrii energiei din cele două țări în acest weekend. Liniile energetice ale Ciprului vor fi conectate la Creta și apoi vor trece prin Marea Mediterană către Grecia continentală și restul Europei, potrivit Euronews.

 

BELGRAD

Miniștrii guvernului Serbiei au convenit vineri, 20 septembrie, să reintroducă serviciul militar obligatoriu, care a fost abolit în urmă cu 14 ani. Președintele Aleksandar Vučić a lăudat decizia ca fiind un pas important pentru îmbunătățirea pregătirii de apărare a țării. Guvernul a afirmat într-o declarație recentă că va forma un grup de lucru pentru a lansa procesul. Conform planului, bărbații sârbi vor avea un serviciu militar obligatoriu constând în 60 de zile de pregătire și 15 zile de exerciții, a declarat guvernul. Serviciul va fi voluntar pentru fete, conform Euractiv.

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: