EUROPA DE SUD-EST
Libertatea internetului se deteriorează într-un ritm fără precedent în Europa de Sud-Est, s-a auzit vineri la webinarul „Rights in the Digital Space 2024”, organizat de Balkan Investigative Reporting Network (BIRN) și Centrul European pentru Libertatea Presei și Media, ECPMF.
„Discriminarea, negarea genocidului, influențele străine și dezinformarea sunt încălcări cheie în regiune”, a declarat Ivana Jeremic, lider de conținut digital în cadrul Programului pentru drepturi digitale al BIRN. Jeremic a adăugat că utilizarea inteligenței artificiale a cauzat o creștere majoră a încălcărilor digitale în 2024.
Cele mai multe cazuri de încălcări ale libertății presei se regăsesc în Turcia, Serbia și Ungaria, iar atacurile online sunt cele mai frecvente încălcări ale libertății presei, conform Balkan Insight.
BERLIN
Liderul de centru-dreapta al Germaniei, Friedrich Merz, a câștigat alegerile federale și este pregătit să conducă cea mai mare economie a Europei către o guvernare mai stabilă, încercând să formeze o coaliție cu Partidul Social Democrat (SPD) de centru-stânga, scrie Financial Times. Între timp, formațiunea de extremă-dreaptă Alternativa pentru Germania (AfD) a înregistrat cel mai mare scor din istoria sa, plasându-se pe locul doi.
După închiderea urnelor, Merz a declarat că speră să formeze un guvern până la Paște. Partidul său ar avea o majoritate împreună cu SPD. Oficialii europeni care au criticat mult timp lipsa de leadership a Germaniei la Bruxelles au răsuflat probabil ușurați în urma acestui rezultat. Mulți dintre cei de la Bruxelles speră că Merz își va asuma un rol mai hotărât în soluționarea problemelor urgente, cum ar fi creșterea cheltuielilor pentru apărare și sprijinirea Ucrainei, în contextul în care sunt în curs negocieri de pace între SUA și Rusia.
Citește și POLITICO: ALEGERI GERMANIA 2025: CÂȘTIGĂTORII ȘI ÎNVINȘII
PARIS | WASHINGTON
Emmanuel Macron se întâlnește astăzi cu Donald Trump, încercând să îl convingă pe președintele SUA să tempereze graba pentru încheierea unui acord de pace în Ucraina cu președintele Rusiei, Vladimir Putin, și să se gândească la Europa. Negocierile dintre SUA și Rusia au început săptămâna trecută fără nicio participare europeană sau ucraineană. Trump l-a acuzat pe liderul ucrainean Volodimir Zelenski că este „un dictator”. Zelenski s-a oferit ieri să demisioneze dacă acest lucru va aduce Ucrainei pacea și aderarea la NATO, conform Financial Times.
Deși călătorește fără niciun mandat din partea capitalelor europene, mulți diplomați recunosc faptul că Macron este una dintre puținele opțiuni care au atât statura, cât și experiența necesare pentru a vorbi în numele continentului.
SOFIA
Sâmbătă, în capitala Bulgariei, Sofia, au izbucnit ciocniri între poliție și manifestanții naționaliști, mii de demonstranți cerând guvernului să renunțe la planurile de a introduce euro ca monedă oficială. Manifestația a început în fața clădirii băncii centrale din Sofia, unde protestatarii au ars efigii ale președintelui Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde, și ale altor oficiali. Protestatarii, majoritatea susținători ai partidului ultranaționalist Renașterea din Bulgaria, au cerut demisia guvernului și au scandat „Nu euro” și „Da leva bulgară”, moneda țării, conform Deutsche Welle.
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News