UNIUNEA EUROPEANĂ
Partidul german de extremă-dreapta Alternativa pentru Germania (Alternative für Deutschland – AfD) a fost exclus din grupul său parlamentar paneuropean după o serie de controverse recente legate de opțiunile sale politice și de comportamentul unora dintre liderii săi, relatează The Guardian.
„Biroul grupului Identitate și Democrație (ID) din Parlamentul European a decis astăzi să excludă delegația germană, AfD, cu efect imediat”, a anunțat joi, într-o declarație, grupul ID al partidelor populiste de extremă-dreapta. Cu o zi înainte, candidatul principal al AfD la alegerile europene din iunie a demisionat de la conducerea partidului și a renunțat la orice alte activități de campanie, în urma criticilor aduse comentariilor făcute de acesta la sfârșitul săptămânii trecute, potrivit cărora membrii grupării naziste SS „nu au fost toți criminali”.
PARIS | ROMA | BRUXELLES
Președintele francez Emmanuel Macron dorește un post de conducere la Bruxelles pentru fostul premier italian Mario Draghi – este doar o chestiune de a găsi rolul potrivit. Una dintre cele mai mari întrebări strategice legate de alegerile europene din 6-9 iunie este dacă Franța va susține un al doilea mandat al președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, din Germania, în condițiile în care relațiile dintre Paris și Berlin sunt înghețate, scrie POLITICO.
Întrebat dacă Franța susține candidatura lui von der Leyen, Pascal Canfin, un europarlamentar din partea partidului liberal Renaissance al lui Macron, care are o linie directă cu președintele, a declarat: „Franța și toată lumea din ecosistemul prezidențial ar dori ca Draghi să joace un rol”.
Se zvonește de mult timp că Macron face manevre în culise pentru a-l plasa în fruntea executivului UE pe Draghi, un tehnocrat capabil să conducă un guvern de unitate națională care a gestionat Italia în timpul pandemiei de coronavirus și în urma consecințelor economice ale acesteia.
VARȘOVIA | ATENA
Prim-miniștrii Poloniei și Greciei au trimis joi o scrisoare Comisiei Europene în care solicită crearea unui sistem de apărare aeriană la nivel european, a declarat premierul polonez Donald Tusk. Importanța apărării antiaeriene a fost pusă în evidență pentru Polonia, care se învecinează cu Ucraina și a fost martoră la pătrunderea unor rachete în spațiul său aerian, potrivit Reuters.
BUCUREȘTI
Poeta Ana Blandiana a fost distinsă cu premiu de literatură al Fundației Prințesa de Asturias, în cadrul unei ceremonii transmise în direct din orașul Oviedo din nord-vestul Spaniei.
Președintele juriului, Santiago Muñoz, a declarat că Blandiana a fost selectată pentru că este „o creatoare radical singular”, a cărei scriitură „îmbină transparența și complexitatea, ridică întrebări fundamentale despre existența ființelor umane în singurătate și în societate în fața naturii și a istoriei”. Potrivit juriului, Blandiana „a demonstrat prin poezia sa îndrăzneață o extraordinară capacitate de rezistență în fața cenzurii”, potrivit Euronews. Anul trecut, premiul pentru literatură a fost câștigat de autorul japonez Haruki Murakami.
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News