Știri din capitalele Europei, 24 martie

BERLIN | BRUXELLES

La câteva luni după o campanie electorală tumultoasă în Parlamentul European, formațiunea de extremă-dreapta Alternativa pentru Germania (AfD) se acomodează încet cu apele liniștite de la Bruxelles – și chiar caută să își extindă noul grup parlamentar de extremă-dreapta.

O serie de scandaluri din timpul alegerilor pentru Parlamentul European din iunie au făcut ca AfD să se îndepărteze de alte partide europene de extremă-dreapta și să fie mai izolată ca niciodată la Bruxelles. Cu toate acestea, o creștere bruscă a sprijinului în timpul recentelor alegeri generale din Germania de la sfârșitul lunii februarie, sprijinul acordat de Elon Musk și o întâlnire bilaterală cu vicepreședintele american JD Vance au oferit AfD atenție internațională și – cel puțin în ochii unora – o nouă legitimitate, conform Euractiv.

 

STOCKHOLM

Premiile Nobel anuale trebuie să „susțină” știința și cercetarea liberă într-o epocă în care ambele sunt din ce în ce mai amenințate, a avertizat noul director al fundației care supraveghează distincțiile, conform The Associated Press.

Hanna Stjärne, directorul executiv al Fundației Nobel, a declarat că sarcina premiilor, vechi de 124 de ani, a devenit din ce în ce mai crucială, deoarece răspândirea dezinformării subminează cunoștințele dobândite prin cercetare. Deși Stjärne nu a criticat direct administrația președintelui Donald Trump, comentariile sale vin în contextul unei represiuni oficiale tot mai ample a SUA asupra principalelor agenții de cercetare, Washingtonul reducând finanțarea și suprimând unele domenii de cercetare.

 

LONDRA

Primul caz de gripă aviară de tip H5N1 la ovine din Regatul Unit a fost confirmat în Yorkshire, în timp ce autoritățile își intensifică eforturile pentru a evita focarele masive de boală observate în rândul animalelor din SUA. Infecția a fost identificată în urma „supravegherii de rutină a animalelor situate în același loc, într-o incintă în care gripa aviară a fost confirmată la păsări captive”, a declarat luni Departamentul pentru mediu, alimentație și afaceri rurale.

Oficialii britanici nu consideră că ar exista riscuri pentru animale și oameni, însă autoritățile și oamenii de știință au cerut măsuri de precauție pentru a evita repetarea transmiterii pe scară largă a bolii la păsările de curte și bovinele așa cum s-a întâmplat în SUA, precizează Financial Times.

 

VARȘOVIA

Prim-ministrul polonez Donald Tusk a indicat că țara sa nu va mai respecta Regulamentul Dublin, un act juridic al UE care permite returnarea solicitanților de azil în statul membru în care au depus prima cerere de protecție. O astfel de măsură ar marca o nouă escaladare a liniei tot mai dure a guvernului polonez față de migranți și solicitanții de azil. Anunțul lui Tusk a determinat Comisia Europeană să reamintească Poloniei că „toate statele membre sunt obligate să respecte pe deplin normele actuale privind azilul”, scrie Notes from Poland.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: