Știri din capitalele Europei, 25 octombrie

PARIS

Președintele francez Emmanuel Macron a cerut marți, 24 octombrie, extinderea coaliției internaționale care luptă împotriva grupării Statului Islamic pentru a combate și Hamas, după atacurile din 7 octombrie împotriva Israelului. Președintele francez a adăugat că trebuie să existe o „relansare decisivă” a procesului de pace în Orientul Mijlociu.

Macron a declarat că această Coaliție globală împotriva Daesh, sau gruparea jihadistă Statul Islamic (SI), „ar trebui să lupte și împotriva Hamas” și că „Franța este pregătită” să facă acest lucru, arată Le Monde.

 

VIENA

Mai multe persoane au fost spitalizate în Austria după ce au luat ceea ce se bănuiește a fi variante contrafăcute ale Ozempic, medicamentul pentru diabet al Novo Nordisk, a anunțat organismul de siguranță a sănătății din această țară. Pacienții au acuzat stări de hipoglicemie și convulsii, efecte secundare grave care indică faptul că produsul conținea insulină în loc de semaglutide, ingredientul activ al Ozempic, a declarat luni autoritatea de reglementare, conform Reuters.

 

ROMA

Inspirat de „modelul maghiar”, guvernul italian al prim-ministrului Giorgia Meloni a aprobat un nou buget în valoare de 1 miliard de euro pentru a încuraja creșterea ratei natalității și pentru a introduce o nouă gamă de măsuri de sprijinire a familiilor și a femeilor, în contextul în care o tendință îngrijorătoare de scădere amenință să submineze sistemul național de protecție socială, scrie Euractiv.

 

HELSINKI | BEIJING

China promite Finlandei să coopereze îndeaproape în ancheta privind o conductă de gaz din Marea Baltică, avariată pe 8 octombrie, a declarat ministrul finlandez de Externe, Elina Valtonen.

Anchetatorii finlandezi au declarat marți că ancora unei nave a fost găsită în apropierea locului unde a fost avariată conducta Balticconnector, adăugând că pe fundul mării a fost găsită o amprentă de tracțiune lată de o parte a conductei și una mai îngustă de cealaltă parte.

Biroul Național de Investigații a dezvăluit anterior că cercetează mișcările unei nave sub steagul Hong Kong-ului, deținută de o firmă chineză, denumită NewNew Polar Bear, reperată în apropierea secțiunii avariate a conductei în momentul producerii incidentului, conform YLE.

 

VARȘOVIA

Polonia trebuie să folosească toate metodele posibile pentru a accesa fondurile înghețate ale Uniunii Europene, a declarat miercuri liderul opoziției, Donald Tusk, în timpul unei deplasări la Bruxelles, în încercarea de a rezolva disputele dintre Varșovia și UE care au dus la blocarea banilor.

Tusk, posibil următorul prim-ministru al Poloniei după ce un grup de partide pro-UE a obținut majoritatea în alegerile din 15 octombrie, urmărește să obțină acces la miliarde de euro blocate de UE le-a blocat din cauza îngrijorărilor legate de independența judiciară în timpul guvernului anterior de dreapta, potrivit Reuters.

 

BUDAPESTA

Marți, parlamentul ungar a refuzat propunerea de a organiza un vot asupra candidaturii Suediei de a adera la NATO, întârziind și mai mult includerea țării nordice în alianța militară.

Ungaria este acum principalul obstacol în calea admiterii Suediei în NATO, după ce președintele turc Recep Tayyip Erdogan a înaintat luni Parlamentului un protocol pentru aprobarea admiterii acesteia. Toți cei 31 de aliați trebuie să aprobe aderarea, precizează AP.

 

BELGRAD | PRIȘTINA

Liderii din Kosovo și Serbia sunt așteptați mâine la Bruxelles, pentru prima dată de când o confruntare violentă între paramilitarii sârbi și poliția kosovară s-a soldat luna trecută cu patru morți, relatează Financial Times.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL