Știri din capitalele Europei, 26 august

BERLIN

Germania va dona 100.000 de doze de vaccin mpox (variola maimuței) din stocurile sale militare pentru a ajuta la limitarea epidemiei de pe continentul african pe termen scurt, precum și pentru a oferi ajutor țărilor afectate, a declarat luni un purtător de cuvânt al guvernului.

Guvernul va pune la dispoziția Organizației Mondiale a Sănătății resurse financiare prin intermediul diferitelor instrumente pentru a combate mpox și, de asemenea, își va sprijini partenerii din Africa prin intermediul GAVI, o alianță constituită în vederea vaccinării, au precizat autoritățile germane, potrivit Reuters.

 

AMSTERDAM

Platforma de transport Uber a fost amendată cu 290 de milioane de euro în Țările de Jos pentru trimiterea datelor personale ale șoferilor de taxi europeni în Statele Unite, încălcând astfel normele UE, a anunțat luni DPA, organismul olandez de supraveghere a protecției datelor. În prezent, Uber ar fi încetat această practică, a adăugat DPA.

„Această decizie eronată și amenda extraordinară sunt complet nejustificate”, a declarat purtătorul de cuvânt al Uber, Caspar Nixon, într-un e-mail pentru Reuters. „Procesul de transfer peste ocean de date al Uber a fost în conformitate cu GDPR în timpul unei perioade de 3 ani de incertitudine imensă între UE și SUA”, a adăugat el, afirmând că firma va face apel și este încrezătoare că „bunul simț va prevala”.

 

ROMA

Procurorii din Italia au declarat sâmbătă că au deschis o anchetă pentru naufragiu din culpă și omor prin imprudență multiplă după ce un superyacht s-a răsturnat în timpul unei furtuni în largul coastei Siciliei, omorând șapte persoane aflate la bord. Printre aceștia se numără magnatul britanic din domeniul tehnologiei Mike Lynch și fiica sa. Procurorul din Termini Imerese, Ambrogio Cartosio, a confirmat că ancheta a fost lansată, dar nu a indicat un suspect, precizează The Associated Press.

 

MADRID

Un tribunal din Sevilia, în sudul Spaniei, a decis că primăria are dreptul să întrerupă alimentarea cu apă a apartamentelor turistice ilegale. În ultimul an, municipalitatea a întrerupt alimentarea cu apă a șase apartamente ilegale. Trei proprietari au făcut apel, dar judecătorul, având în vedere plângerile vecinilor cu privire la zgomot, a acceptat argumentul consiliului conform căruia apartamentele nu erau reședințele proprietarilor. Consiliul consideră că există 5.000 de apartamente ilegale pe lângă cele 10.000 care au primit licențe. Alimentarea cu apă va fi restabilită odată ce apartamentele vor redeveni locuințe obișnuite, scrie The Guardian.

 

VARȘOVIA

Prim-ministrul Donald Tusk a recunoscut că nu va exista o majoritate pentru liberalizarea legislației poloneze privind avortul în timpul actualei legislaturi parlamentare – adică cel puțin până în 2027, conform Notes from Poland.

Coaliția Civică (KO) a lui Tusk – cel mai mare grup din coaliția de guvernare, ai cărei membri variază de la stânga la centru-dreapta – a venit la putere cu promisiunea, printre altele, de a pune capăt interdicției aproape totale a avortului în Polonia, introdusă în 2021 sub fostul guvern național-conservator Lege și Justiție (PiS). Cu toate acestea, sarcina s-a dovedit a fi mai dificilă decât se credea inițial, deoarece nu există un consens în cadrul coaliției de guvernare cu privire la cum ar trebui să arate o nouă lege privind avortul în Polonia.

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: