Știri din capitalele Europei, 26 mai

BERLIN

Un tribunal german a respins vineri o cerere de interdicție depusă de grupuri de protecție a consumatorilor pentru a împiedica gigantul american Meta să utilizeze datele utilizatorilor de pe Facebook și Instagram pentru a antrena sisteme de inteligență artificială, precizează France24.

Instanța regională superioară din Köln a concluzionat că Meta, care deține ambele platforme de socializare, nu a încălcat dreptul Uniunii Europene.

„Meta urmărește un scop legitim prin utilizarea datelor pentru antrenarea sistemelor de inteligență artificială”, a afirmat instanța într-o declarație.

Introducerea datelor utilizatorilor în sistemele de formare a inteligenței artificiale a fost permisă „chiar și fără consimțământul celor afectați”, a adăugat instanța.

Meta a anunțat că intenționează să înceapă, începând de marți, să antreneze modele de inteligență artificială cu date de pe Facebook și Instagram. Instanța a declarat că echilibrul intereselor dintre părți era în favoarea permiterii Meta de a prelucra datele utilizatorilor pentru a dezvolta inteligența artificială.

 

MADRID

Spania încearcă să forțeze alte țări UE să recunoască limbile bască, catalană și galiciană ca limbi oficiale ale UE – mergând chiar până la a contesta desfășurarea trupelor sale în statele estice, potrivit Financial Times.

Prim-ministrul spaniol Pedro Sánchez are nevoie de voturile separatiștilor catalani conduși de partidul Junts per Catalunya pentru a trece o legislație de fond în parlamentul spaniol. Aceștia, precum și partidele galiciene și basce, cer ca limba lor să fie recunoscută oficial.

Spania a eșuat în încercarea sa din 2023 de a obține adăugarea acestor limbi pe lista UE, care numără deja 24 de limbi oficiale. Mâine, însă, miniștrii UE sunt așteptați să voteze din nou această cerere. Unii se tem că o astfel de decizie ar putea crea un precedent pentru alte limbi minoritare, respingând costurile suplimentare de traducere.

 

PARIS

Autoritățile franceze au lansat o anchetă privind o pană de curent atribuită unui sabotaj care a afectat cel puțin 45.000 de persoane, la doar o zi după ce o pană similară a perturbat ultima zi a festivalului de film de la Cannes, conform The Guardian.

Autoritățile din Nisa au declarat că un transformator electric a fost incendiat în vestul orașului în primele ore ale zilei de duminică, energia electrică fiind restabilită mai târziu în cursul zilei. Cu o zi mai devreme, un incendiu separat, despre care se crede că a fost provocat intenționat, a contribuit la o pană de curent care a afectat Cannes-ul.

Prima pană de curent a afectat 160.000 de gospodării, lăsând fără curent semafoarele și bancomatele de pe Coasta de Azur. Radiodifuzorul BFMTV a raportat că incidentul a fost agravat de faptul că trei dintre cei patru piloni ai unui stâlp de electricitate din regiune au fost, de asemenea, tăiați cu un fierăstrău.

 

AMSTERDAM

Amsterdam nu face suficient pentru a reduce creșterea turismului excesiv, potrivit inițiativei cetățenești „Amsterdam has a Choice”. Grupul dorește să meargă în instanță și trimite municipalității o notificare oficială ca prim pas. În această notificare, autorii cer ca municipalitatea să adere la propriul regulament din 2021, scrie NL Times.

În acel an, consiliul orașului Amsterdam a stabilit numărul maxim de înnoptări turistice în oraș la 20 de milioane pe an. Această limită superioară a fost depășită în mod semnificativ în ultimii doi ani, conform propriilor cercetări ale municipalității. În acest an, cea mai mică prognoză se așteaptă la peste 23 de milioane de înnoptări, iar cea mai mare este de 26 de milioane. Pentru 2026, aceste cifre sunt chiar mai mari (între 23,6 milioane și 26,6 milioane).

Într-o scrisoare deschisă, inițiativa cetățenească a subliniat consecințele turismului excesiv: „Magazinele locale trebuie să facă loc magazinelor de suveniruri, hotelurile și pensiunile apar peste tot, iar trotuarele sunt inaccesibile din cauza grupurilor mari. Atmosfera Amsterdamului dispare. Turismul este ceva frumos, iar turismul face parte din Amsterdam, dar trebuie să existe un echilibru pentru a păstra frumusețea”.

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: