Veniturile lucrătorilor europeni din agricultura, în creștere. România, la coada clasamentului

muncitori agricultura
Foto: TED Ideas

Cel mai recent raport despre economia agricolă a UE arată o creștere în ceea ce privește veniturile lucrătorilor europeni în acest sector de activitate. Astfel, în perioada 2020 și 2021, s-a ajuns la o medie de 28.800 de euro/an pentru un muncitor în agricultură . 

Comisia Europeană a publicat la începutul lunii noiembrie un raport privind veniturile agricole din Uniunea Europeană, subliniind o creștere continuă a acestor venituri începând cu 2013.

După o încetinire în 2020, venitul mediu s-a ridicat la 28.800 euro/lucrător, în 2021, adică, cu 56% mai mult față de 2013 și cu 13,6% mai mult față de 2020.

Venituri agricole UE
Sursa: Comisia Europeana/ Venituri agricole UE

În Bulgaria, creșterea a fost cea mai puternică între 2020 și 2021, cu + 46,7%, în timp ce Cipru, în schimb, s-a înregistrat o scădere de – 15,9%m

Această creștere generală se explică, pe de o parte, prin creșterea rapidă a valorii producției, în comparație cu o creștere mai lentă a costurilor, dar și prin reducerea numărului de muncitori in agricultura.

Cele mai scăzute venituri sunt in România, Slovenia, Croația

Cele mai mari venituri sunt situate în nord-vestul UE (Danemarca, vestul Germaniei, Olanda, nordul Franței), în timp ce sunt cele mai mici în Est (România, Slovenia, Croația, estul Poloniei), subliniază raportul.

Scădere a veniturilor in sectorul creșterii porcilor si pasărilor

De asemenea,  aproape toate tipurile de creștere a animalelor au înregistrat o augumentare a veniturilor față de 2020 (+ 13,6% în medie), cu excepția creșterii porcilor și a păsărilor. Cu toate acestea, în ciuda scăderii prețurilor și a creșterii costurilor de producție, veniturile din fermele specializate în porci și păsări de curte (43.400 de euro în medie pe an pe muncitor) au rămas mai mari decât în ​​alte sectoare agricole, spune Comisia Europeană.

Veniturile sunt  diferite în funcție de mărimea fermelor dar si de sexul celor care le conduc

Fermele mai mari au costurile mai mari la hectar, compensate de o producție mai mare, ceea ce se traduce în profituri mai mari, subliniază raportul.

Fermele de dimensiuni economice mai mici sunt concentrate în Polonia și România, în timp ce cele mai mari – din punct de vedere economic – sunt în Germania și Franța, și specializate în granivore (porci și păsări), mai precizează textul.

În plus, veniturile fermelor conduse de femei sunt cu peste o treime mai mici decât ale fermelor conduse de bărbați, iar această situație se regăsește în toate țările membre, deși aceasta se reduce treptat.

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL