Știri din capitalele Europei, 26 martie

 

UNIUNEA EUROPEANĂ

Legile UE privind restaurarea naturii par a fi pe punctul de a se prăbuși după ce opt state membre, printre care Ungaria și Italia, și-au retras sprijinul pentru această legislație. Legile, care au fost elaborate timp de doi ani și sunt menite să inverseze zeci de ani de deteriorare a vieții sălbatice pe uscat și pe căile navigabile, ar fi trebuit să fie aprobate prin vot luni. Dar, în schimb, votul a fost amânat după ce a devenit evident că legislația nu va trece de etapa finală cu majoritatea necesară. Sursele spun că a existat o diferență de „doar 1%” între cei care ar fi susținut-o și cei care nu, fie că s-au abținut, fie că au votat împotrivă, relatează The Guardian.

 

BERLIN

Principalul operator feroviar din Germania și un sindicat care reprezintă mulți dintre mecanicii de locomotivă au ajuns la un acord într-o lungă dispută privind orele de lucru și salariile, care a fost marcată de o serie de greve, a anunțat luni sindicatul. Nici sindicatul GDL, nici operatorul feroviar de stat Deutsche Bahn nu au oferit detalii despre acordul lor. Ambele au programat declarații separate pentru marți, potrivit The Associated Press.

În cadrul disputei, care se prelungește de luni de zile, GDL a chemat în repetate rânduri în grevă șoferii de la Deutsche Bahn. A fost cea mai consecventă perturbare a mai multor dispute salariale din sectorul transporturilor care au coincis recent. Altele au implicat lucrătorii din transportul local, personalul de la sol și de cabină pentru Lufthansa și personalul de securitate din aeroporturi.

 

ROMA

Numărul persoanelor care trăiesc în sărăcie în Italia a crescut în 2023 până la cel mai ridicat nivel din aproximativ un deceniu, potrivit datelor prezentate luni, în pofida unei reveniri economice de când au fost relaxate restricțiile legate de COVID.

Cei care trăiesc în „sărăcie absolută” – care nu au putut cumpăra bunuri și servicii esențiale – au crescut la 5,75 milioane, adică 9,8% din populație, a raportat biroul național de statistică ISTAT. Această cifră este în creștere marginală față de 9,7% în 2022 și este cea mai ridicată de la începutul seriei actuale de date, din 2014, potrivit Reuters.

 

ATENA

Guvernul grec de centru-dreapta se va confrunta marți cu o moțiune de cenzură promovată de partidele de opoziție, în urma unui raport de presă care sugerează că discuțiile dintre lucrătorii de tren în noaptea accidentului în care au murit 57 de persoane au fost distorsionate. Inițiativa moțiunii a fost luată de Partidul Socialist Panelenic (Pasok), aflat în opoziție, și a fost susținută de alte partide de opoziție. Liderul principalului partid de opoziție Syriza, Stefanos Kasselakis, a făcut un pas mai departe, cerându-i premierului grec Kyriakos Mitsotakis să demisioneze și să convoace alegeri anticipate în prezența unor „observatori internaționali”, conform Euractiv.

În urmă cu un an, un tren interurban de pasageri care se deplasa de la Atena spre orașul Salonic, în nordul țării, s-a ciocnit cu mare viteză, provocând moartea a 57 de persoane, în principal tineri studenți.

 

 

 

RIGA | TALINN

Doi lideri baltici îndeamnă alte țări europene să facă mai mult pentru a se pregăti pentru o posibilă confruntare armată cu Rusia, luând în considerare orice, de la recrutare și o taxă specială de apărare până la creșterea semnificativă a cheltuielilor militare.

Președintele leton Edgars Rinkēvičs a declarat pentru Financial Times că țările europene trebuie să revină la nivelurile de cheltuieli din „epoca Războiului Rece” și ar trebui să discute despre revenirea serviciului militar obligatoriu pentru a spori efectivele forțelor de apărare. Oficialii occidentali au avertizat în mod repetat în ultimele luni că Moscova ar putea contesta clauza de apărare reciprocă a alianței militare prin atacuri hibride sau militare asupra Estoniei, Letoniei sau Lituaniei – cele trei state baltice de pe Flancul Estic al NATO – în anii următori, după invazia pe scară largă a Rusiei în Ucraina în 2022.

 

VARȘOVIA

Ambasadorul Rusiei la Varșovia, Serghei Andreyev, a ignorat o somație a ministerului polonez de Externe pentru a da explicații cu privire la incidentul de duminică, în care o rachetă rusă a intrat în spațiul aerian polonez dinspre Ucraina.

„Convenția de la Viena descrie în mod clar îndatoririle unui ambasador în țara gazdă”, a declarat purtătorul de cuvânt al ministerului polonez, Paweł Wroński. „Ne întrebăm dacă ambasadorul urmează instrucțiunile ministerului de Externe de la Moscova și dacă este capabil să reprezinte în mod corespunzător interesele Federației Ruse la Varșovia.” Andreyev însuși a confirmat că nu a vizitat ministerul, spunând că Polonia nu a furnizat nicio dovadă că racheta ar fi încălcat spațiul aerian polonez, relatează Notes from Poland.

 

TIRANA | ROMA

Începând cu 20 mai 2024, taberele din Albania care vor procesa cererile de azil ale persoanelor salvate de autoritățile italiene vor fi funcționale, întrucât un document de licitație publicat recent dezvăluie mai multe detalii despre această afacere și despre modul în care va funcționa acest loc, conform Euractiv.

În noiembrie 2023, premierul albanez Edi Rama și omologul său italian, Giorgia Meloni, au semnat un acord prin care migranții salvați în apele teritoriale italiene sau de către autoritățile acestei țări vor fi trimiși în Albania pentru ca cererile lor de azil să fie procesate. Acordul a divizat opiniile de pe ambele maluri ale Mării Adriatice încă de la început, dar ambele guverne rămân ferme în privința continuării acestuia.

 

ANKARA

Duminică, milioane de alegători din Turcia se vor prezenta la urne pentru a-și vota primarii și administratorii în cadrul unor alegeri locale care vor evalua popularitatea președintelui Recep Tayyip Erdogan, în timp ce partidul său de guvernământ încearcă să recâștige orașe cheie pe care le-a pierdut în urmă cu cinci ani. O victorie a partidului lui Erdogan l-ar putea impulsiona pe liderul turc să urmărească modificări constituționale care i-ar putea permite să guverneze dincolo de limita mandatului actual. Între timp, păstrarea municipalităților orașelor cheie ar ajuta la revigorarea opoziției turcești, rămasă fracturată și demoralizată în urma înfrângerii de la alegerile prezidențiale de anul trecut, scrie The Associated Press.

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: