Știri din capitalele Europei, 28 noiembrie

BERLIN

Cancelarul german Olaf Scholz a promis marți că guvernul său va lucra „cât mai eficient posibil” pentru a rezolva criza bugetară. Acesta a oferit însă puține detalii prividd atingerea obiectivelor de promovare a energiei curate, după ce o decizie judecătorească a anulat o finanțare de miliarde de euro. În condițiile în care economia sa se confruntă cu dificultăți, Germania a trecut la utilizarea sumelor rezervate proiectelor de energie regenerabilă pentru a ajuta companiile și consumatorii să achite facturile la utilități, mărite din cauza războiului Rusiei în Ucraina. Limitările ar putea încetini și mai mult ceea ce a devenit deja cea mai puțin performantă economie majoră din lume, potrivit Associated Press.

 

VIENA

Într-un studiu raportat de Der Standard, nemulțumirea față de politică în Austria este predominantă, deși o majoritate semnificativă se opune noțiunii de noi alegeri. Aproximativ 71% dintre austriecii intervievați consideră că actualul guvern federal nu gestionează eficient problemele țării, conform unui sondaj Market-Instituts.În plus, informațiile rezultate dintr-o extrapolare a intențiilor de vot în rândul a 800 de respondenți reprezentativi pentru electoratul austriac evidențiază rezultatele potențiale într-un scenariu de alegeri naționale. Datele sugerează că Partidul Libertății de extremă-dreapta (FPÖ) ar putea obține 30% din voturi, depășind SPÖ, de centru-stânga, cu 24% și ÖVP, de centru-dreapta, cu 20%.

 

VATICAN

Papa Francisc primește antibiotice pe cale intravenoasă pentru a trata o inflamație pulmonară. Acesta va anula unele întâlniri, a anunțat luni Vaticanul. Însuși Papa Francisc a dezvăluit duminică că are o inflamație pulmonară, explicând de ce nu s-a prezentat la întâlnirea săptămânală la fereastră pentru a saluta oamenii în Piața Sfântul Petru. În schimb, el a dat binecuvântarea din capela hotelului din incinta Vaticanului, unde locuiește, scrie AP.

 

ATENA | LONDRA

Premierul grec a refuzat o întâlnire cu vicepremierul britanic, Oliver Dowden, propusă în locul discuțiilor cu Rishi Sunak, pe fondul unei dispute tot mai aprinse privind repatrierea sculpturilor din Parthenon. Kyriakos Mitsotakis, prim-ministrul Greciei, s-a declarat „profund dezamăgit” de anularea bruscă a întâlnirii de luni cu Sunak la Londra, în cadrul căreia intenționa să ridice problema sculpturilor.

Dowden a adoptat o poziție fermă cu privire la sculpturi, în linie cu alți deputați conservatori, spunând într-o dezbatere de anul trecut: „Este important să ne protejăm instituțiile noastre, precum British Museum și Victoria and Albert Museum, de o avalanșă de cereri de restituire”, conform The Guardian.

 

STOCKHOLM | ANKARA

Secretarul general al NATO a îndemnat luni Turcia să ratifice intrarea Suediei în alianța militară „cât mai curând posibil”. Stockholm „și-a respectat promisiunile, a venit momentul ca Turcia să finalizeze procesul de aderare”, a declarat Jens Stoltenberg într-o conferință de presă la Bruxelles.

Parlamentul turc a început la jumătatea lunii noiembrie să examineze candidatura Suediei, care este în așteptare din mai 2022. Conform regulilor NATO, toți cei 31 de membri trebuie să fie de acord înainte ca o nouă țară să poată adera. Turcia – împreună cu Ungaria – blochează intrarea Stockholmului în NATO, după ce în martie a dat undă verde aderării Finlandei vecine, relatează Euronews.

 

SOFIA

Guvernul bulgar intenționează să cumpere datorii în valoare de 800 de milioane de euro pe care compania de termoficare din Sofia, aflată în dificultate, le are față de compania de stat Bulgarian Energy Holding și față de compania de stat de gaze Bulgargaz, în ceea ce reprezintă o investiție masivă de numerar în sectorul energetic al țării, potrivit Euractiv.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: