Știri din capitalele Europei, 29 august

UNIUNEA EUROPEANĂ

Balanța comercială dintre Uniunea Europeană și restul lumii a revenit la un excedent după șase trimestre consecutive de deficit, precizează Euronews. Schimbarea a avut loc în al doilea trimestru al acestui an, când blocul comunitar a înregistrat un excedent modest de 1 miliard de euro, se arată într-un nou raport publicat de Eurostat.

 

PARIS

Preşedintele francez Emmanuel Macron a avertizat luni cu privire la un „risc de slăbire” a Europei şi a Occidentului într-un context internaţional marcat de o concurenţă crescută între puterile mondiale. Cauza acestei situaţii este reprezentată, potrivit acestuia, de revenirea războiului în Europa prin agresiunea rusă contra Ucrainei şi de promovarea unei „politici a resentimentelor” în Asia şi Africa, politică alimentată de „anticolonialism, reinventat sau imaginat” dar şi de „un antioccidentalism instrumentalizat”, conform Agerpres.

 

BERLIN

Guvernul german a anunțat luni că a făcut un progres în ceea ce privește un nou plan de alocații pentru copii, după mai multe săptămâni de dispute între ministrul Familiei, Lisa Paus, din partea Partidului Verzilor, și ministrul Finanțelor, Christian Lindner, din partea Partidului Liber Democrat (FDP).

Noul acord va avea ca scop să pună deoparte aproximativ 2,4 miliarde de euro în plus pe an începând cu 2025, o creștere mult mai mică decât cea pentru care Paus făcuse lobby inițial. Cu toate acestea, această cifră urmează să crească în anii următori, relatează Deutsche Welle.

 

VIENA

Tot mai multe magazine din Austria se închid. În primele șase luni ale anului, 6.400 de magazine și-au închis porțile. Aceasta reprezintă o creștere de 141% față de aceeași perioadă din 2021 și include afaceri de profil, precum magazinul de mobilă Kika/Leiner sau fabricantul de pantofi Salamander. Camera Economică Austriacă atribuie această scădere creșterii prețurilor, scăderii vânzărilor și unei stări de spirit acide a consumatorilor, deoarece oamenii încearcă să economisească bani pentru achiziții mai mari, conform The Local Austria.

 

ATENA

Sute de pompieri greci s-au luptat luni cu un incendiu de proporții care a ucis cel puțin 20 de persoane în ultimele 10 zile, acesta fiind cel mai devastator incendiu de vegetație din Europa de până acum în această vară.

Valurile de căldură istorice continuă să dezlănțuie incendii pe tot continentul. Incendiul, care a izbucnit în apropierea orașului Alexandroupolis, s-a extins necontrolat în regiunea Evros din nord-estul Greciei, alimentat de vanturile puternice și de temperaturile ridicate. Toate victimele ucise până în prezent, cu excepția uneia, erau migranți ilegali care se ascundeau în pădure, conform Reuters.

 

ROMA

Prim-ministrul italian Giorgia Meloni a declarat luni că a convocat un grup ministerial pentru securitate națională pentru a îmbunătăți răspunsul guvernului său la creșterea numărului de imigranți.

Italia a întâmpinat dificultăți în privința sosirilor din Africa de Nord și din Balcani, iar Crucea Roșie din această țară a cerut luni mai multe eforturi internaționale pentru combaterea „haosului” migrației. Meloni a declarat, după o reuniune a cabinetului, că a activat Comitetul Interministerial pentru Securitatea Republicii (CISR), care va rămâne în funcție permanent pentru a face față creșterii numărului de sosiri, relatează Reuters.

 

LONDRA

Mii de pasageri ai companiilor aeriene s-au confruntat luni cu întârzieri, după ce sistemul de control al traficului aerian din Marea Britanie a fost afectat de o defecțiune care a încetinit decolările și aterizările în întreg Regatul Unit într-una dintre cele mai aglomerate zile de călătorie din an.

La mai bine de trei ore după ce a raportat „problema tehnică”, operatorul național de control al zborurilor a anunțat că a „identificat și remediat” problema, iar zborurile au putut începe să revină la normal. Cu toate acestea, zeci de zboruri au fost anulate, iar aeroportul Heathrow a declarat că programul său va fi „perturbat în mod semnificativ” pentru restul zilei, potrivit AP.

 

STOCKHOLM

Un bărbat în vârstă de 60 de ani, a cărui arestare într-o zonă rezidențială de lângă Stockholm anul trecut a provocat un șoc, a fost acuzat de activități ilegale grave privind furnizarea de informații împotriva Suediei și a unei puteri străine.

Bărbatul, care trăiește în Suedia de 25 de ani după ce a emigrat din Rusia și are cetățenie suedeză din 2012, este suspectat că a transferat în Rusia tehnologie avansată cu potențial de utilizare militară. Potrivit actului de acuzare, activitățile comerciale ale suspectului aveau ca scop să furnizeze Rusiei tehnologie pentru a spori capacitatea militară a acesteia, precizează The Guardian.

 

VARȘOVIA

Autoritățile poloneze de securitate investighează mai multe cazuri de perturbare a traficului feroviar, după ce semnale radio neautorizate au oprit mai multe trenuri în weekend. În cazul unora dintre aceste semnale, se pare că pe fundal s-a auzit imnul național rusesc. Calea ferată din Polonia este principala rută de transport pentru sprijinul militar internațional care merge către Ucraina. Rețeaua transportă, de asemenea, cerealele Ucrainei către piețele din Occident, potrivit AP.

 

SARAJEVO

Bosnia-Herțegovina ar trebui să solicite aderarea mai degrabă la BRICS, unde ar avea mai multe șanse de a deveni membră, a declarat luni liderul secesionist al sârbilor bosniaci, Milorad Dodik, în cea mai recentă critică a sa la adresa Occidentului, potrivit Euractiv.

 

BELGRAD

Până la 25.000 de muncitori sârbi obțin anual vize de angajare în Germania. Aproximativ 25.000 de sârbi, în special personalul medical, solicită în fiecare an vize de muncă germane în căutarea unor condiții de muncă mai bune și puține motive pentru a rămâne în țară, conform Euractiv.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL