UNIUNEA EUROPEANĂ
Europa aproape că a rămas fără rezerve de ulei de măsline local și se așteaptă la o nouă penurie, după ce vremea extremă a afectat recoltele pentru al doilea an consecutiv. Cel mai mare producător mondial a declarat că este nevoit să importe ulei de măsline din America de Sud pentru a face față cererii.
Măslinii sunt cultivați în zona mediteraneeană de mii de ani, Spania producând jumătate din cantitatea mondială de ulei de măsline, însă incendiile și temperaturile ridicate din timpul verii arată că viitorul acestei industrii străvechi este din ce în ce mai incert.
Potrivit Consiliului Internațional al Măslinilor, se așteaptă ca producția mondială să scadă la 2,4 milioane de tone, mai puțin decât recolta de anul trecut și cu mult sub nivelul cererii globale de aproximativ 3 milioane de tone, după ce seceta și valurile de căldură de peste 40 de grade au afectat producția din Spania, precizează The Guardian.
HAGA
Un bărbat înarmat, purtând o vestă antiglonț, a deschis focul joi într-un apartament și într-un spital din orașul portuar olandez Rotterdam, ucigând trei persoane, inclusiv o fată de 14 ani, a anunțat poliția.
Șeful poliției, Fred Westerbeke, a declarat reporterilor că atacatorul este un student de 32 de ani din Rotterdam. El a fost arestat la spital având asupra sa o armă de foc. Identitatea sa nu a fost dezvăluită, iar motivul atacului armat este încă în curs de investigare, precizează AP.
ROMA
Îngrijorările cresc cu privire la riscul unei erupții într-o zonă vulcanică extinsă din apropierea orașului Napoli, după ce zona a fost lovită de cel mai puternic cutremur din ultimii 40 de ani. Activitatea seismică din Campi Flegrei, o constelație de cratere vulcanice antice, s-a intensificat în ultimul an și mai ales în ultimele luni, cu peste 80 de evenimente care au avut loc în primele ore ale dimineții de miercuri, cel mai mare fiind un cutremur cu magnitudinea 4,2, conform The Guardian.
CITEȘTE ȘI Un mare oraş italian, în pragul evacuării
BRATISLAVA
Alegătorii din Slovacia sunt bombardați cu informații false, atât din țară, cât și din străinătate, în perioada dinaintea alegerilor parlamentare de sâmbătă. Votul ar putea determina dacă această țară de 5,4 milioane de locuitori se va apropia sau nu de Moscova, o mare parte din aceste știri false provenind din Rusia. Slovacia, care face parte din UE și NATO, a fost ținta unor campanii de dezinformare timp de ani de zile.
„Ecosistemul de dezinformare din Slovacia a ajuns acum la apogeu”, a declarat Peter Duboczi, redactor-șef al Infosecurity.sk, menționând că viitoarele alegeri sunt primele din ultimii ani care reflectă „întregul potențial” al efectelor sale, conform Euronews.
ȚĂRILE BALTICE
Marea Baltică, o cale navigabilă strategică ce leagă principalele națiuni europene, este în prezent una dintre cele mai poluate ape de pe Pământ, deoarece grenade neexplodate, bombe, rachete și substanțe chimice au fost abandonate în grabă în mare, în urma celor două războaie mondiale. Deversarea în mare a fost considerată atunci o soluție rapidă, sigură și ieftină pentru a scăpa de munițiile nedorite, multe dintre acestea fiind aruncate de forțele aliate în 1945, deoarece se temeau de o insurecție de gherilă în Germania post-nazistă. Timp de un secol, aceste arme au putrezit pe fundul Mării Baltice, scurgând încet substanțe chimice toxice, inclusiv TNT, iperită, fosgen și arsenic, potrivit Euronews.
VARȘOVIA
Polonia își va menține dreptul de veto în privința pactului Uniunii Europene privind migrația, a declarat vineri premierul polonez, Mateusz Morawiecki, în contextul în care blocul comunitar încearcă să ajungă la un acord asupra unui sistem de repartizare a solicitanților de azil care ajung în Europa în afara punctelor oficiale de trecere a frontierei.
Responsabilul UE pentru migrație a declarat că blocul comunitar ar urma să ajungă la un acord privind modul de gestionare a migrației ilegale, după ce discuțiile miniștrilor nu au dus la un acord final joi, Berlinul și Roma fiind îngrijorate de creșterea numărului de sosiri înaintea unor alegeri importante, conform Reuters.
BELGRAD | PRIȘTINA
Serbia va investiga evenimentele care au dus la un schimb de focuri la o mănăstire din nordul Kosovo, pe care Priștina l-a atribuit Belgradului, a declarat joi președintele Aleksandar Vucic, negând orice implicare a guvernului în acest incident. Poliția kosovară s-a luptat duminică, timp de ore întregi, cu aproximativ 30 de sârbi puternic înarmați care s-au baricadat în mănăstirea ortodoxă sârbă din satul Banjska. Trei atacatori și un ofițer de poliție albanez din Kosovo au fost uciși în timpul încăierărilor.
Aproximativ 50.000 de sârbi care trăiesc în nordul Kosovo nu recunosc instituțiile de la Priștina și consideră că Belgradul este capitala lor. Aceștia s-au confruntat adesea cu poliția kosovară și cu forțele internaționale de menținere a păcii, însă violențele din weekend au fost cele mai grave din ultimii ani, potrivit Reuters.
ANKARA | CHIȘINĂU
Turcia a semnat un acord pentru a trimite gaze naturale în Moldova începând cu 1 octombrie, a anunțat joi Corporația turcă de conducte petroliere (BOTAS). Acordul dintre BOTAS și compania moldovenească East Gas Energy Trading va acoperi exportul zilnic a 2 milioane de metri cubi de gaze naturale către R. Moldova, potrivit Andalou Agency.
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News