Un mare oraş italian, în pragul evacuării

napoli italia oras
foto: unsplash.com

Cel mai puternic seism din ultimii 40 de ani care a avut loc miercuri dimineață în Italia pune pe jar autoritățile din Italia. Temerile se accentuează cu privire la riscul unei erupții pe o zonă vulcanică întinsă din apropiere de Napoli.

Activitatea seismică de pe Campi Flegrei, o constelație de cratere vulcanice antice, s-a intensificat în ultimul an și mai ales în ultimele luni, peste 80 de evenimente s-au produs la primele ore ale dimineții de miercuri, cel mai mare fiind un cutremur cu magnitudinea 4,2.

Având în vedere că activitatea seismică a crescut doar în ultimele luni, momentan nu vedem un sfârșit”, a declarat Carlo Doglioni, președintele Institutului Național de Geofizică și Vulcanologie din Italia (INGV), pentru TGCom24, relatează The Guardian.

Doglioni a spus că cel mai bun scenariu ar fi ca activitatea să se încheie, așa cum s-a întâmplat după o lungă perioadă de neliniște la începutul anilor 1980, în timp ce cel mai rău scenariu ar fi o erupție asemănătoare cu ultima din 1538, care a creat o serie de mici dealuri și cratere.

Monitorim situația, dar nu știm cum va evolua”, a spus el. „În cazul unei erupții, nu știm când sau unde s-ar putea întâmpla. Oricât de mic, ar provoca tulburări sociale.”

Mai activ decât Vezuviul

Campi Flegrei găzduiește cel puțin 360.000 de oameni în șapte dintre cele mai expuse noduri locuite, inclusiv o parte din Napoli.

Spre deosebire de Muntele Vezuviu din apropiere, în formă de con, a cărui erupție în 79 d.Hr. a distrus vechile orașe romane Pompei și Herculaneum, Campi Flegrei este o calderă sau depresiune lungă de 11 kilometri care s-a format acum 39.000 de ani, după ce o erupție a golit-o de magmă. Cu toate acestea, este mult mai activ decât Vezuviul.

Citește mai mult AICI

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: