Știri din capitalele Europei, 3 iunie

UNIUNEA EUROPEANĂ

Mario Draghi, fostul șef al Băncii Centrale Europene (BCE), a fost menționat ca un posibil candidat pentru unul dintre posturile de conducere ale UE după alegerile din iunie și, în timp ce președinția Comisiei pare rezervată pentru PPE de centru-dreapta, o fereastră de oportunitate s-ar putea deschide la Consiliul European. Alianțele politice care vor decide care va fi imaginea instituțiilor UE pentru următorii cinci ani vor fi finalizate abia după scrutin, dar acest lucru nu a oprit zvonurile, iar Draghi, în vârstă de 76 de ani, este unul dintre principalele nume care circulă.

Potrivit Bloomberg, președintele francez Emmanuel Macron negociază cu mai mulți lideri europeni pentru a-l instala pe Draghi, care a condus guvernul italian între februarie 2021 și octombrie 2022, în fotoliul de președinte al Comisiei, Ursula von der Leyen, care face campanie pentru a-și asigura un al doilea mandat, relatează Euractiv.

 

BERLIN

Cancelarul german Olaf Scholz este convins că Rusia nu-și va limita amenințările la adresa securității europene doar la războiul din Ucraina și că diplomația față de președintele Vladimir Putin va avea succes doar dintr-o „poziție de forță”, relatează Bloomberg.

„Amenințarea din partea Rusiei va continua”, a declarat Scholz duminică la Forumul Economic al Germaniei de Est din Bad Saarow, lângă Berlin. SUA, Germania și alți aliați au desfășurat mari unități militare în statele baltice ca răspuns la intențiile rusești resimțite, cu scopul de a staționa acolo permanent o întreagă brigadă în viitor.

 

HAGA

Olanda se află pe locul al doilea în topul prosperității generale din Uniunea Europeană, fiind depășită doar de Suedia, unde locuitorii sunt mai mulțumiți de viața lor „aici și acum”. Croația are cel mai scăzut nivel de prosperitate generală dintre cele 27 de state membre ale UE, a anunțat Statistica Țărilor de Jos (CBS) înainte de alegerile pentru Parlamentul European din această săptămână, conform NL Times.

Ungaria, România, Bulgaria, Polonia, Grecia și Slovacia au, de asemenea, o prosperitate generală mai scăzută decât restul UE.

 

BUDAPESTA

Zeci de mii de susținători ai premierului ungar Viktor Orban s-au adunat la Budapesta, într-o demonstrație de forță pentru liderul naționalist înaintea alegerilor locale și ale Uniunii Europene, marcate de apariția unui concurent puternic. Ungaria organizează simultan scrutinul pentru administrația locală și cel pentru Parlamentul European pe 9 iunie.

Orban încearcă să recâștige inițiativa în fața lui Peter Magyar, care a urcat în sondaje după ce a apărut pe scena politică la începutul acestui an. Avocat, fost diplomat și director al unei companii de stat, Magyar a depășit opoziția slabă și fragmentată din Ungaria denunțând corupția și performanțele economice sub așteptări, valorificând în același timp scandalurile care au afectat popularitatea grupului Fidesz al lui Orban, scrie Bloomberg.

 

BELGRAD

Populiștii aflați la putere în Serbia și-au declarat duminică victoria la alegerile municipale tensionate din zeci de orașe și localități din această țară, inclusiv o reluare a scrutinului în capitala Belgrad, în timp ce opoziția a reclamat nereguli majore. Revendicarea victoriei, care ar urma probabil să fie confirmată de comisia electorală de stat, ar cimenta menținerea la putere a Partidului Progresist Sârb de dreapta, conform The Associated Press.

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: