Știri din capitalele Europei, 3 octombrie

UNIUNEA EUROPEANĂ

Comisia pentru mediu a Parlamentului European a amânat luarea unei decizii privind acceptarea fostului ministru olandez de Externe, Wopke Hoekstra, ca viitor șef al politicii UE în domeniul schimbărilor climatice, după ce acesta a cerut sprijinul comisiei în cadrul unei audieri de trei ore. Decizia în privința lui Hoekstra, un conservator de centru-dreapta, urmează să fie luată după audierea lui Maros Sefcovic, un social-democrat nominalizat pentru funcția de coordonare a politicilor ecologice generale ale UE, potrivit Reuters.

În altă ordine de idei, Ucraina ar urma să primească miliarde de euro în plus sub formă de ajutor militar, precum și pregătire pentru piloții de vânătoare, a declarat șeful diplomației europene, după o reuniune „istorică” a miniștrilor de Externe ai UE la Kiev. Josep Borrell, înaltul reprezentant al UE pentru afaceri externe, a declarat luni că blocul comunitar rămâne angajat să ajute Ucraina să învingă o Rusie „brutală și inumană”.

Borrell a declarat că UE a propus un „pachet bilateral” în valoare de 5 miliarde de euro pentru forțele armate ale Ucrainei. Țările UE ar urma să instruiască 40.000 de soldați, să ofere „pregătire specială” pentru piloții de vânătoare și să aprofundeze legăturile dintre companiile de apărare din UE și cele ucrainene, conform The Guardian.

Meta se pregătește să impună utilizatorilor din UE un abonament lunar de 14 dolari pentru a accesa Instagram, cu excepția cazului în care aceștia permit companiei să le folosească informațiile personale pentru reclame personalizate. Potrivit surselor, gigantul tehnologic american va solicita o taxă de 17 dolari pentru Facebook și Instagram pentru utilizarea pe desktop, care ar urma să fie implementate în următoarele săptămâni, relatează Financial Times.

 

PARIS

Guvernul francez a anunțat că a lansat un efort coordonat de combatere a ploșnițelor care au apărut în număr mare în mijloacele de transport în comun, cinematografe și spitale. Insectele hematofage au fost identificate în metroul din Paris, în trenurile de mare viteză și pe aeroportul Charles-de-Gaulle din Paris, călătorii dezgustați postând videoclipuri pe rețelele de socializare. Ministrul Transporturilor, Clement Beaune, a declarat că va convoca săptămâna viitoare reprezentanți ai operatorilor de transport public „pentru a-i informa cu privire la măsuri pentru protecția călătorilor”, potrivit France 24.

 

ROMA

Prim-ministrul Giorgia Meloni a criticat judecătorii italieni pentru că au refuzat să dispună reținerea unor refugiați care ar fi trebuit să fie repatriați în conformitate cu cele mai recente măsuri ale guvernului, acuzându-i că politizează problema și că sunt împotriva eforturilor Italiei de a reglementa fluxurile de migrație, conform Euractiv.

 

VIENA |  ZAGREB | LJUBLJANA

Austria, Croația și Slovenia fac presiuni pentru deschiderea discuțiilor de aderare cu Bosnia și Herțegovina în acest an, argumentând că acest demers ar avea o importanță geopolitică pentru stabilizarea regiunii, au scris miniștrii de externe ai celor trei state într-un editorial publicat de mai multe media din Balcani și consultat de Euractiv.

 

BUDAPESTA | BRUXELLES

Comisia Europeană se pregătește să deblocheze fonduri UE în valoare de miliarde de euro pentru Ungaria. Acestea sunt în prezent înghețate din cauza problemelor legate de statul de drept, printr-o măsură care ar putea asigura sprijinul Budapestei pentru o creștere a bugetului UE și pentru o asistență financiară semnificativă pentru Ucraina. Acordarea fondurilor, înghețate din decembrie anul trecut, ar reprezenta o victorie pentru premierul Viktor Orbán, care a promis că nu va accepta nicio majorare a bugetului UE până când nu va fi restabilit accesul Ungariei la acesta, conform Financial Times.

 

SOFIA

Bulgaria a interzis intrarea în țară a mașinilor înmatriculate în Rusia, inclusiv cele care tranzitează țara, potrivit unui comunicat al Ministerului de Interne din 2 octombrie. Restricțiile, în conformitate cu sancțiunile UE împotriva Rusiei din cauza războiului pe care această țară îl poartă împotriva Ucrainei, sunt aplicate în comun de Agenția Vamală și de Poliția de Frontieră. Interdicția se aplică autoturismelor și altor mașini cu numere de înmatriculare rusești destinate transportului a până la 10 persoane, inclusiv vehiculelor personale, a precizat Ministerul de Interne, potrivit Sofia Globe.

 

ANKARA

Poliția a reținut marți cel puțin 67 de persoane în Turcia, în cadrul unei razii vizând persoane care ar avea legături cu militanții kurzi, la câteva zile după un atac sinucigaș cu bombă în capitala turcă. Ministrul de Interne Ali Yerlikaya a declarat că poliția a efectuat raiduri în 16 regiuni ale țării, și a reținut 55 de persoane suspectate că fac parte din „structura de informații” a Partidului Muncitorilor din Kurdistan, sau PKK, aflat în afara legii, relatează AP.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: