Știri din capitalele Europei, 3 septembrie

UNIUNEA EUROPEANĂ | ROMA

Șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a făcut primele alegeri pentru echipa sa, postul-cheie de vicepreședinte al economiei urmând să fie atribuit candidatului italian de extremă-dreapta, potrivit Euractiv. Von der Leyen, care a obținut un al doilea mandat la șefia Comisiei în luna iulie, este așteptată să își dezvăluie echipa propusă după ziua de vineri, care este termenul limită pentru ca statele membre să își anunțe candidații.

Potrivit unor diplomați de rang înalt din UE și persoane din interiorul Comisiei Europene, aceasta pare că este pregătită să îi ofere lui Raffaele Fitto, din partidul de extremă-dreapta Frații Italiei, portofoliul de vicepreședinte executiv responsabil cu economia și redresarea post-pandemică.

 

PARIS

Ministrul de Finanțe demisionar al Franței, Bruno Le Maire, a avertizat cu privire la o înrăutățire a finanțelor publice, amenințând cu o nouă creștere a deficitului bugetar într-un moment în care țara se află în blocaj politic. Într-o scrisoare adresată luni parlamentarilor și consultată de Financial Times, Le Maire a atribuit derapajul veniturilor fiscale mai mici decât se așteptau și cheltuielilor suplimentare descoperite recent la nivelul departamentelor locale și regionale.

 

BERLIN

Cancelarul german, Olaf Scholz, a îndemnat partidele principale să excludă „extremiștii de dreapta”, după ce rezultatele preliminare au arătat că formațiunea de extremă-dreapta Alternativa pentru Germania (AfD) s-a clasat pe primul loc în alegerile de land, iar o nouă forță populistă de stânga s-a impus ferm în peisajul politic al țării.  Alegătorii din două scrutine atent monitorizate din fostul est comunist și-au exprimat clar nemulțumirea față de principalele partide politice din Germania, plasând AfD pe primul loc în Turingia, cu 32,8% din voturi, și pe locul al doilea în Saxonia, cu 30,6%, potrivit rezultatelor preliminare, potrivit The Guardian.

 

De asemenea, Volkswagen ia în considerare închiderea a două fabrici din Germania, în ceea ce ar fi prima decizie de încetare a activității a companiei auto în țara sa natală, în contextul în care aceasta se confruntă cu probleme legate de tranziția de la combustibilii fosili. Luni, producătorul cu sediul la Wolfsburg și-a informat consiliul de întreprindere, care reprezintă angajații, că intenționează să închidă „cel puțin o fabrică mai mare de producție de vehicule și o fabrică de componente din Germania”, pentru a economisi miliarde de euro, relatează The Guardian.

 

MADRID

Catalonia intenționează să cheltuiască 2,3 miliarde de euro până în 2040 pentru a rezolva problemele sale cronice legate de lipsa apei. Guvernul regional și-a stabilit obiectivul de a „garanta securitatea apei și de a nu mai depinde de precipitații”. Săptămâna trecută, noul președinte al regiunii, Salvador Illa, a prezentat o strategie actualizată de gestionare a apei, care vizează evitarea episoadelor grave de penurie, cum a fost cazul Cataloniei în ultimii patru ani, conform Euronews.

Aproximativ jumătate din suma totală a fost deja pusă deoparte pentru proiecte. Unul dintre acestea este construcția unei noi instalații de desalinizare a apei de mare în nordul Costa Brava. Deși nu există încă detalii cu privire la locația exactă a acestei instalații, aceasta va costa aproximativ 200 de milioane de euro și va necesita o anumită cooperare din partea guvernului spaniol. Aceasta se adaugă la cele 12 instalații de desalinizare deja planificate.

 

BELGRAD

Activiștii sârbi s-au adunat cu miile la Belgrad pentru a protesta împotriva reprimării rezistenței față de o mină de litiu, punând la încercare planurile guvernului de a stimula economia țării, scrie Financial Times.

Mitingul de duminică seara, organizat de grupul Eco Guard, este cel mai recent dintr-o serie de acțiuni legate de mina de litiu propusă de Rio Tinto – un proiect pe care guvernul Serbiei l-a salutat ca fiind o etapă economică importantă, dar despre care activiștii și localnicii spun că ar distruge regiunea Văii Jadar din țară, care se află deasupra celui mai mare zăcământ european de litiu.

 

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: