Știri din capitalele Europei, 30 august

BERLIN

Guvernul de coaliție fragil al Germaniei a anunțat un compromis greu de obținut cu privire la modificarea legislației privind armele și a normelor privind azilul, menite să prevină atacurile islamiste precum atacurile violente de vinerea trecută, soldate cu trei morți. Cu trei zile înainte de alegeri de stat cruciale, în care fiecare dintre partidele aflate la guvernare riscă să înregistreze pierderi semnificative în fața extremei-drepte, miniștrii guvernului au declarat că atacul, care ar fi fost comis de un solicitant de azil sirian la un festival de stradă din orașul Solingen, a scos la iveală slăbiciuni critice ale politicii de imigrație și securitate a țării, precizează The Guardian.

Noile măsuri includ interzicerea briceagurilor, simplificarea interzicerii portului de armă de către persoane și împuternicirea statelor federale de a crea zone fără arme, a declarat ministerul de Interne, explicând compromisul la care a ajuns guvernul.

 

ROMA | UNIUNEA EUROPEANĂ

Italia ar putea avea un rol proeminent în viitoarea Comisie Europeană, a declarat liderul grupului conservator din Parlamentul European, Manfred Weber, citând sprijinul puternic primit de liderii guvernului italian în alegerile europene, conform Euractiv.

„Italia este una dintre cele mai importante țări. Meloni și Tajani au primit un sprijin substanțial în alegerile europene, spre deosebire de Macron și Scholz, care au fost marii perdanți”, a declarat Weber într-un interviu acordat joi pentru Corriere della Sera, întrebat despre posibilitatea unei vicepreședinții italiene. „Susțin atribuirea unui rol puternic Italiei”, a adăugat acesta.

Weber s-a deplasat la Roma miercuri după-amiază pentru o întâlnire neprogramată cu premierul italian Giorgia Meloni. Principalul obiectiv al lui Meloni este de a asigura un portofoliu substanțial pentru Italia, precum și o vicepreședinție executivă în cadrul Comisiei, deși nu face parte din majoritatea pro-UE și nu sprijină un al doilea mandat pentru von der Leyen – o ambiție care pare să fie susținută de comentariile lui Weber.

 

VARȘOVIA

Încercând să faciliteze accesul la avort pentru femeile care trebuie să întrerupă o sarcină din motive de sănătate, guvernul polonez emite vineri orientări pentru medici, care reafirmă legalitatea unor astfel de proceduri, pe baza recomandărilor medicale. În conformitate cu legea actuală, avorturile din motive de sănătate sunt permise, însă guvernul conservator anterior a limitat anumite circumstanțe de calificare, ceea ce a condus la proteste de stradă în masă și a accentuat reticența medicilor de a se expune unei posibile urmăriri penale, conform The Associated Press.

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: