Știri din capitalele Europei, 31 iulie

Library Of Congress

INTITUȚIILE UNIUNII EUROPENE

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a avertizat luni că Europa nu va tolera o agresiune în Ucraina sau în zona Indo-Pacific, reafirmând astfel faptul că UE recunoaște o decizie de arbitraj din 2016 care a invalidat pretențiile expansive ale Chinei în Marea Chinei de Sud, aflată în curs de dispută, conform AP.

 

În altă ordine de idei, sectorul bancar din Europa ar putea rezista la o încetinire severă a creșterii economice fără a-și epuiza rezervele financiare împotriva pierderilor, a declarat vineri Banca Centrală Europeană, potrivit AP.

 

BERLIN

Conform ultimelor cifre ale Fondului Monetar Internațional, se estimează că PIB-ul Germaniei va scădea cu 0,3% în acest an, în timp ce alte țări continuă să crească, scrie Euronews. Potrivit cifrelor publicate vineri, economia germană nu reușește să crească. Economia germană, care ar trebui să fie motorul industrial al întregii Europe, se confruntă cu prețurile ridicate ale energiei, cu creșterea costurilor de împrumut și cu o revenire întârziată a principalului partener comercial, China.

 

PARIS

Ministrul francez de Finanțe a declarat duminică, în timpul unei vizite la Beijing, că întreruperea tuturor legăturilor economice cu China este „o iluzie”, în timp ce unele țări occidentale pun la îndoială încrederea pe care o au în gigantul asiatic, potrivit France24.

 

ROMA

Italia plănuiește să părăsească Inițiativa chineză Belt and Road (BRI) „fără a produce daune” relației sale cu Beijingul, a declarat ministrul italian al Apărării, Guido Crosetto.

 

CITEȘTE ȘI Italia plănuiește să părăsească Inițiativa Belt and Road a Chinei

 

MADRID

Partidul socialist spaniol a suferit un eșec în eforturile sale de a forma un nou guvern de coaliție de stânga după alegerile neconcludente din această lună, întrucât numărătoarea voturilor din străinătate a acordat un loc crucial conservatorilor din opoziție. Rezultatul înseamnă că blocurile de stânga și de dreapta sunt acum la egalitate, în timp ce parlamentarii se pregătesc pentru votul din Congres care va determina cine va guverna, scrie The Guardian.

 

AMSTERDAM

Un transportor de mașini aflat în flăcări în largul coastei olandeze este remorcat spre o nouă locație, departe de rutele de navigație, în cadrul unei operațiuni dificile de salvare a navei, au anunțat Rijkswaterstaat, administrația olandeză a apelor. Operațiunea de remorcare a început duminică și nu se știe exact când nava va ajunge la destinația sa temporară, a precizat consiliul, Focul a izbucnit initial săptămâna trecută, pe 26 iulie,iar nava călătorea din Germania spre Egipt, relatează Reuters.

CITEȘTE ȘI Explozia unei mașini electrice a dus la incendierea unei nave de 20.000 de tone.

COPENHAGA

Danemarca ia în considerare interzicerea protestelor legate de arderea Coranului sau a altor texte religioase din motive de securitate și diplomatice. Ministerul danez de Externe a declarat că, deși protejarea libertății de exprimare este crucială, astfel de proteste aduc beneficii extremiștilor și reprezintă o amenințare la adresa securității, scrie BBC.

 

LONDRA

Marea Britanie va acorda peste 100 de noi licențe pentru petrol și gaze în Marea Nordului, ca parte a eforturilor de a exploata resursele interne și de a deveni mai independentă din punct de vedere energetic, a declarat luni guvernul, precizează Reuters.

 

VARȘOVIA

Unii dintre mercenarii Wagner care au fost recent mutați în Belarus s-au îndreptat spre Gura Suwałki – un punct important din punct de vedere strategic la granița dintre Polonia și Lituania – spune premierul polonez Mateusz Morawiecki. El avertizează că luptătorii grupului militar privat rusesc vor fi folosiți pentru a organiza „noi atacuri hibride” împotriva Poloniei, ajutând migranții să treacă ilegal pe teritoriul polonez și chiar intrând ei înșiși deghizați, potrivit Notes from Poland.

 

SOFIA

O petiție semnată de importanți activiști civili bulgari solicită Parchetului să interzică partidul parlamentar minoritar Vuzrazhdane, afirmând că acesta și liderul său, Kostadin Kostadinov, urmăresc să distrugă ordinea juridică democratică din Bulgaria. Vuzrazhdane, un partid pro-Kremlin, antieuropean și anti-NATO, este al treilea grup parlamentar ca mărime în Adunarea Națională aleasă în aprilie 2023, cu 37 de membri din cele 240 de locuri, potrivit Sofia Globe.

 

CHIȘINĂU

Ambasada Rusiei în Republica Moldova a anunţat că va înceta temporar să ofere programări pentru chestiuni consulare, în ceea ce oficialii moldoveni spun că este o situaţie legată de ordinul autorităţilor ţării de a reduce personalul diplomatic al Moscovei.

 

CITEȘTE ȘI R. Moldova: Ambasada Rusiei la Chişinău anunţă că îşi va suspenda temporar serviciile consulare

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: