Italia plănuiește să părăsească Inițiativa Belt and Road a Chinei

Italia plănuiește să părăsească Inițiativa chineză Belt and Road (BRI) „fără a produce daune” relației sale cu Beijingul, a declarat ministrul italian al Apărării, Guido Crosetto, conform POLITICO.

„Problema noastră este cum să ne retragem [din BRI] fără a afecta relațiile” cu Beijingul, a declarat Crosetto într-un interviu acordat cotidianului italian Corriere della Sera. „Pentru că este adevărat că această țară este un concurent, dar și un partener”.

În luna mai, premierul italian Giorgia Meloni a declarat că țara sa ar putea avea relații bune cu Republica Chineză chiar și fără a face parte din controversata inițiativă de infrastructură a Beijingului. Comentariile lui Crosetto sunt prima confirmare a intenției Italiei de a părăsi programul chinezesc.

„Alegerea de a adera la Drumul Mătăsii a fost un act improvizat al guvernului lui Giuseppe Conte, care a dus la un dublu rezultat negativ. Am exportat portocale în China, iar ei au triplat exporturile către Italia în trei ani”, a declarat Crosetto în interviu.

În 2019, Italia a devenit prima țară din G7 care s-a alăturat programului de infrastructură globală al Chinei, spre surprinderea aliaților din Occident.

Criticii au remarcat că decizia Romei de a se alătura inițiativei de la Beijing nu a îmbunătățit deficitul său comercial cu China. Exporturile chinezești către Italia au crescut cu 51% între 2019 și 2022, în timp ce importurile Chinei din Italia au crescut cu 26% în aceiași ani, potrivit Agenției pentru Comerț a țării.

La rândul său, ministrul francez de Finanțe, Bruno Le Maire, a declarat că țara sa dorește un acces mai bun la piața chineză și o relație comercială mai „echilibrată”, nu o „decuplare”.

„Nu dorim să ne confruntăm cu unele obstacole legislative sau cu alte bariere pentru a avea acces la piețele chineze”, a declarat Le Maire într-o conferință de presă la Beijing, la o zi după ceea ce el a numit discuții comerciale „constructive” cu vicepremierul chinez He Lifeng.

Autor: Varg Folkman. Sursa: politico.eu.

Credit foto: CNN

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: