Știri din capitalele Europei, 5 iunie

BERLIN

Cancelarul Olaf Scholz a declarat că Germania o va susține pe președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, pentru un al doilea mandat doar dacă Partidul Popular European (PPE), de centru-dreapta, va reuși să construiască o majoritate stabilă în viitorul Parlament European fără sprijinul extremei-drepte, potrivit Bloomberg.

„Un președinte al Comisiei trebuie să se bazeze întotdeauna pe partidele democratice din Europa, pe o platformă care să includă social-democrații, conservatorii, liberalii”, a declarat Scholz la un eveniment al social-democraților săi de centru-stânga la Berlin.

Partidele de extremă-dreapta din Europa își propun să obțină câștiguri în alegerile pentru Parlamentul European care încep joi. O înclinație semnificativă spre dreapta ar împinge migrația în fruntea agendei politice europene în următorii ani și ar complica progresul în ceea ce privește ambițioasa agendă climatică a blocului.

 

HAGA

În general, olandezii nu sunt foarte mulțumiți de Uniunea Europeană, a declarat institutul de cercetare Clingendaal pe baza unui sondaj. În același timp, doar 15% dintre respondenți sunt în favoarea unui „Nexit”, adică a retragerii Olandei din UE. O majoritate dorește ca UE să se poziționeze mai puternic în lume, potrivit sondajului realizat înaintea alegerilor pentru Parlamentul European de săptămâna aceasta. Respondenții consideră că UE este benefică în special pentru multinaționale, cei bogați și politicieni. Cu toate acestea, ei spun că nu face suficient pentru agricultori, pentru cetățenii olandezi sau pentru întreprinderile mici și mijlocii, potrivit NL Times.

 

VIENA

Cursul întregii Dunări din Austria a fost închis după ce malurile sale s-au surpat în Linz, al treilea oraș ca mărime din țară. Fluviul, care curge pe o lungime de 350 de kilometri în Austria, a fost închis pentru navigație după ce precipitațiile abundente au provocat inundații atât în Austria, cât și în Germania. Decizia de închidere vine după ce, în weekend, inundațiile au devenit mortale în sudul Germaniei, unde cinci persoane și-au pierdut viața, conform Euronews.

 

LONDRA

Se crede că o grupare cibernetică rusă, cunoscută sub numele de Qilin, se află în spatele unui atac ransomware care a perturbat spitalele londoneze și a dus la anularea unor operații și programări, a declarat miercuri fostul șef al securității cibernetice britanice. Incidentul de luni a afectat administrațiile spitalicești King’s College și Guy’s and St Thomas’, care administrează mai multe spitale din sudul Londrei, precum și clinici și cabinete medicale dintr-o parte a orașului, a declarat NHS, relatează Associated Press.

O notă adresată personalului a numit acest incident „critic” și a spus că a avut un „impact major” asupra serviciilor, în special asupra transfuziilor de sânge. Proceduri și operații au fost anulate sau redirecționate în altă parte.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: