CONSILIUL EUROPEI
UE, Norvegia, Regatul Unit și SUA se numără printre țările așteptate să semneze Tratatul internațional privind inteligența artificială al Consiliului Europei (CoE), care este pregătit pentru semnare în Lituania astăzi, 5 septembrie. Tratatul, primul text internațional obligatoriu din punct de vedere juridic care a fost adoptat în luna mai a anului trecut, stabilește un cadru juridic care acoperă întregul ciclu de viață al sistemelor de inteligență artificială și abordează riscurile pe care acestea le pot prezenta, promovând în același timp inovarea responsabilă, precizează Euronews.
Tratatul este diferit de Legea UE privind inteligența artificială, care a intrat în vigoare la începutul lunii august, deoarece și țările din afara UE îl pot semna. În plus, tratatul acoperă utilizarea sistemelor de inteligență artificială pentru sectoarele public și privat, cu diferite modele de respectare a principiilor și obligațiilor sale atunci când reglementează sectorul privat.
PARIS
Cel mai nou reactor nuclear din Franța s-a oprit automat miercuri, la o zi după ce a pornit pentru prima dată. Operatorul de stat a declarat că nu există motive de îngrijorare și că opririle pot avea loc în timpul unor procese de pornire atât de „lungi și complicate”. Reactorul european presurizat, care este modelul pentru noua generație de centrale electrice din Franța, a fost finalizat cu 12 ani întârziere și de patru ori peste buget, conform France24.
Centrala de la Flamanville, Normandia va ajunge treptat la o producție de 25% înainte de a fi conectată la rețea „până la sfârșitul toamnei”, afirmă compania de electricitate – o nouă amânare față de obiectivul său anterior, de la sfârșitul verii. La putere maximă, acesta va fi reactorul nuclear cu cea mai mare producție din Franța, cu o putere de 1.600 megawați, suficientă pentru a alimenta cu energie electrică aproximativ trei milioane de locuințe.
LONDRA
Șefii companiilor de apă care poluează cursurile de apă ar putea merge la închisoare în temeiul unei noi legi despre care guvernul britanic afirmă că va contribui la curățarea râurilor, lacurilor și plajelor din țară, care sunt sufocate de apele uzate. Un proiect de lege prezentat joi în Parlament va oferi autorităților de reglementare posibilitatea de a interzice acordarea de bonusuri directorilor firmelor poluatoare și de a depune plângeri penale împotriva celor care încalcă legea, cu posibilitatea de a primi până la doi ani de închisoare pentru directorii care obstrucționează investigațiile, relatează The Associated Press.
Starea căilor navigabile ale Marii Britanii a făcut furori în timpul campaniei pentru alegerile naționale din 4 iulie. Pentru criticii Partidului Conservator, aflat la putere din 2010, apa murdară a reprezentat un simbol dureros al infrastructurii îmbătrânite a Marii Britanii și al efectelor privatizării serviciilor publice esențiale.
SOFIA
Cel mai mare partid pro-rus din Bulgaria, Renașterea, a cerut ca țara să părăsească Uniunea Europeană și să devină membră a BRICS, unde Rusia are o influență majoră. Miercuri, în parlament, Renașterea a solicitat un referendum privind amânarea aderării țării la zona euro până cel puțin în 2043. Ulterior, propunerea a fost respinsă de celelalte partide, întrucât subminează integrarea deplină a Bulgariei în UE, conform Euractiv.
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News