Știri din capitalele Europei, 6 noiembrie

PARIS

Sprijinul acordat de liderul francez de extremă-dreapta, Marine Le Pen, Israelului în urma atacurilor Hamas este văzut ca parte a unei campanii de lungă durată de îndepărtare a partidului său, Adunarea Națională, de trecutul său toxic și antisemit, înainte de o candidatură la președinție în 2027.

Adunarea Națională, care este cel mai mare partid de opoziție din parlamentul francez și care se află în sondaje înaintea centriștilor lui Emmanuel Macron pentru alegerile europene de anul viitor, a sprijinit ferm dreptul Israelului de a se apăra de la atacurile Hamas din 7 octombrie și bombardamentele care au urmat în Gaza, precizează The Guardian.

Multe orașe europene se confruntă cu o criză privind numărul de apartamente disponibile pentru o populație în continuă creștere. Capitala franceză nu face excepție. Cu toate acestea, deși nu este un fenomen nou, piața închirierilor nu a fost niciodată atât de tensionată. Este nevoie în medie de șase luni pentru a găsi, a te muta și a închiria o garsonieră mobilată în Paris, potrivit Euronews.

 

VIENA

Numărul studenților din primul an care urmează o carieră în învățământ a crescut, inversând o scădere anterioară, precizează Der Standard. În acest an, s-a înregistrat o creștere de 16,5 % a numărului de studenți care se înscriu la cursuri de formare pentru a deveni cadre didactice, comparativ cu anul precedent. Potrivit ministrului Educației, Martin Polaschek, această creștere este atribuită inițiativei sale „Klasse Job”, care cuprinde eforturi de recrutare de profesioniști în domenii similare și include campanii de informare pentru formarea profesorilor.

Sistemul educațional austriac este cel mai mare angajator din țară, cu peste 120.000 de profesori activi în prezent. În următorii cinci ani, vor trebui ocupate aproximativ 20.000 de posturi didactice cu normă întreagă.

 

ROMA

Italia va interzice alimentele sintetice, a declarat ministrul italian al Agriculturii, Francesco Lollobrigida, în cadrul unui eveniment organizat de Conservatorii și Reformiștii Europeni (ECR) și la care a participat comisarul european pentru agricultură, Janusz Wojciechowski, în weekend.

Italia devine, astfel, prima țară din lume care interzice alimentele sintetice, potrivit Euractiv.

 

LONDRA

Mai mult de 100 de companii britanice au recunoscut că au încălcat sancțiunile împotriva Rusiei de la invazia Moscovei în Ucraina anul trecut, arată datele oficiale. Un total de 127 de companii au dezvăluit în mod voluntar încălcări ale sancțiunilor până la data de 17 mai, potrivit unei cereri de acces liber la informații depuse la Trezoreria britanică și consultate de Financial Times. Prin admiterea voluntară a încălcărilor și prin cooperarea cu investigațiile, întreprinderile pot reduce sancțiunile guvernamentale.

 

 

VARȘOVIA

Președintele Poloniei va anunța luni seară noul prim-ministru, a declarat un consilier al acestuia. Președintele Andrzej Duda, un aliat al PiS, a declarat înainte de alegeri că va da prima șansă de a forma un guvern celui mai mare partid. Partidul de guvernământ Lege și Justiție (PiS) s-a clasat pe primul loc, cu 194 de locuri în camera inferioară, care are 460 de locuri, dar este puțin probabil să găsească un partener de coaliție. În schimb, o alianță de partide de opoziție pro-Uniunea Europeană a fost desemnată să formeze următorul guvern, după ce a obținut 248 de mandate, conform Reuters.

Premierul Poloniei a recunoscut că a fost o „greșeală” din partea deputaților din partidul său, PiS, să depună cererea care a determinat Tribunalul Constituțional să introducă o interdicție aproape totală a avortului în 2020. Mateusz Morawiecki spune că „a fost întotdeauna un susținător” al legii avortului care exista înainte de hotărârea Tribunalului și consideră că înăsprirea legii ar fi putut contribui la pierderea majorității parlamentare suferită de PiS la alegerile de luna trecută, precizează Notes from Poland.

 

SOFIA

Alegerile pentru funcția de primar al Sofiei – o condiție pentru stabilitatea guvernului pro-UE din Bulgaria – s-au transformat duminică într-o ciocnire tensionată între candidatul pro-UE Vasil Terziev și candidatul pro-rus Vanya Grigorova. Cu 90% din buletinele de vot numărate, Terziev are un avans de 1,5% față de Grigorova, cu 48,28% la 46,76%. Rezultatul final va fi clar după numărarea tuturor voturilor, luni după-amiază.

Alegerile sunt esențiale pentru coaliția Continuăm schimbarea – Bulgaria Democratică (PP-DB), care a promovat candidatura lui Vasil Terziev și care este principala forță politică ce susține guvernul bulgar pro-UE. Victoria de la Sofia este considerată simbolică și va stabiliza probabil situația politică din țară, potrivit Euractiv.

 

CHIȘINĂU

Comisia Electorală Centrală (CEC) din Republica Moldova anunţă că la alegerile locale de duminică au participat circa 1,15 milioane de votanţi, ceea ce reprezintă peste 41,4% din numărul total de alegători înscrişi în listele electorale. La Chișunău, Ion Ceban, candidatul Mişcării Alternativa Naţională (MAN) la funcţia de primar al Chişinăului, a revendicat victoria în alegerile locale de duminică, după prelucrarea a 304 din cele 305 de procese verbale, care arată că ar fi obţinut 50,58% din voturi.

 

CITEȘTE ȘI Alegeri locale în R. Moldova: Care a fost prezenţa la vot şi cum arată rezultatele parţiale

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: