Știri din capitalele Europei, 7 iulie

Știri din capitalele Europei/Europa

BERLIN

Germania explorează modalități de finanțare a subvențiilor de miliarde de euro pentru companiile cu consum intensiv de energie, ca parte a angajamentului cancelarului Friedrich Merz de a stimula competitivitatea industriei grele.

Măsura face parte din eforturile de reducere a costurilor cu energia electrică pentru grupurile industriale, în vederea revitalizării celei mai mari economii din zona euro, după cea mai lungă perioadă de stagnare din perioada postbelică, precizează Financial Times.

Însă planul este în pericol, după ce reducerile promise ale taxelor pe energia electrică pentru gospodării au fost amânate din cauza constrângerilor bugetare.

Problemele financiare au creat primele tensiuni semnificative în cadrul coaliției de guvernare între CDU-ul lui Merz, partidul său soră din Bavaria, CSU, și social-democrați.

 

PARIS

Sâmbătă, parizienii s-au grăbit să facă o baie în Sena, după ce autoritățile au deschis râul pentru înotul public pentru prima dată din 1923, în urma unei ample operațiuni de curățare, determinată de utilizarea acestuia anul trecut ca loc de desfășurare a Jocurilor Olimpice de la Paris, conform Reuters.

Trei locuri de-a lungul malurilor Senei din oraș vor putea găzdui peste 1.000 de înotători pe zi până pe 31 august, au declarat oficialii locali, spre bucuria parizienilor și a vizitatorilor care au fost printre primii care s-au aruncat în apă.

Redeschiderea Senei pentru înotul public vine în urma eforturilor autorităților de a îmbunătăți calitatea apei, astfel încât aceasta să poată fi utilizată pentru evenimentele olimpice din vara trecută.

 

ROMA

Coaliția de dreapta din Italia a dat semne rare de disensiuni publice în acest weekend, când Forza Italia s-a ciocnit cu aliații săi în legătură cu o propunere de extindere a accesului la cetățenie pentru copiii imigranților, scrie Euractiv.

Dezbaterea se concentrează pe așa-numitul Ius Italiae propus de Forza Italia, care ar acorda cetățenia italiană minorilor străini care au absolvit cel puțin 10 ani de studii în Italia cu rezultate școlare constante.

Prim-ministrul Giorgia Meloni a încercat să pună capăt discuției, afirmând că „Dacă pot da un sfat, ar fi bine ca toată lumea să se concentreze pe prioritățile guvernului. Aceasta [legea cetățeniei] nu face parte din program”.

Cu toate acestea, viceprim-ministrul Antonio Tajani, liderul Forza Italia, a contrazis public afirmația lui Meloni, insistând că propunerea este „în deplină concordanță” cu platforma coaliției, care promite sprijin pentru integrare. „Chiar și partidul Fratelli D’Italia a susținut acest lucru în ultima legislatură”, a declarat el reporterilor.

 

LJUBLJANA

La mai puțin de o oră după ce a pierdut vineri votul parlamentar privind un referendum consultativ referitor la cheltuielile pentru apărare, partidul de guvernământ Mișcarea Libertății din Slovenia a decis să solicite propriul referendum consultativ privind aderarea la NATO.

„Aceasta este adevărata întrebare la care cetățenii trebuie să răspundă”, a declarat partidul. Propunerea va fi prezentată oficial săptămâna aceasta.

„Există doar două variante: fie rămânem în NATO și plătim cotizația de membru, fie părăsim alianța. Orice altceva este o înșelăciune populistă la adresa cetățenilor Sloveniei”, a declarat premierul Robert Golob, potrivit profilului oficial al guvernului pe X.

 

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: