Știri din capitalele Europei, 7 martie

UNIUNEA EUROPEANĂ

Principalul grup politic al Uniunii Europene, Partidul Popular European (PPE), de centru-dreapta, a votat joi, la București, pentru a o susține pe președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, drept candidatul său la conducerea puterii executive a blocului comunitar.

Delegații PPE au votat cu 400 de voturi pentru și 89 împotrivă pentru a o desemna pe von der Leyen drept candidatul lor pentru încă cinci ani în una dintre cele mai importante funcții ale UE, care va fi decisă în urma alegerilor parlamentare din iunie, relatează Reuters.

De asemenea, Deputații UE au aprobat joi acordarea accesului fără taxe vamale pentru producătorii ucraineni de alimente pe piețele UE pentru încă un an, respingând amendamentele care ar fi putut crește restricțiile. Comisia Europeană a propus ca suspendarea taxelor vamale și a contingentelor să continue până în iunie 2025, ceea ce comisia pentru comerț a Parlamentului European a aprobat cu 26 de voturi pentru, 10 împotrivă și o abținere, scrie Reuters.

 

HAGA

Numărul de persoane care desfășoară activități independente fără angajați („freelanceri”) în Olanda a crescut cu 85% în ultimii zece ani. În timp ce în 2014 existau aproximativ 875.000 de persoane care desfășurau activități independente, în 2024 numărul acestora va fi de 1,6 milioane, informează Camera de Comerț (KvK). Numărul femeilor freelancer a crescut, în special, cu 101%. Creșterea a fost de 77% în rândul bărbaților, care reprezintă 61% din total.

Cea mai puternică creștere a avut loc în rândul celor mai tinere grupe de vârstă, de până la 24 de ani, și în rândul persoanelor de peste 70 de ani. Cei mai mulți freelanceri lucrează în domeniul serviciilor pentru întreprinderi (440.000), urmat de domeniul construcții, cu 218.000, și sănătate, cu aproximativ 203.000, conform NL Times.

 

BERLIN

Guvernul german este îngrijorat de o înfrângere în alegerile europarlamentare, în timp ce se confruntă cu o scădere în sondaje și cu disensiuni interne, conservatorii pregătindu-se activ pentru prăbușirea coaliției. În prezent, guvernul este format din Partidul Social-Democrat (SPD) al cancelarului Olaf Scholz, Partidul Verzilor și Partidul Liber Democrat (FDP).

La începutul acestei săptămâni a fost dezvăluit un document al Uniunii Creștin Democrate (CDU), aflată în opoziție, care prezenta un plan care ar urma să fie pus în aplicare dacă unul dintre cele trei partide și-ar înceta activitatea în cadrul guvernului. În timp ce CDU se pregătește pentru cel mai rău scenariu, coaliția presupune în continuare că va continua săguverneze, întrucât niște alegeri anticipate ar exacerba probabil și mai mult ratingurile în scădere ale partidelor aflate la putere, potrivit Euractiv.

 

ROMA

În 2023, 120 de femei au fost ucise în Italia, potrivit unui raport publicat joi de Direcția Centrală a Poliției Penale din cadrul Ministerului de Interne, înaintea Zilei Internaționale a Femeii, sărbătorită vineri. Raportul a precizat că peste jumătate dintre femei, 64, au fost ucise de parteneri sau foști parteneri. Violența de gen este o problemă majoră în Italia, după cum arată o lungă serie de crime împotriva femeilor, precizează ANSA.

 

LISABONA

Ikea, gigantul în materie de mobilier pentru casă, a amplasat recent în Portugalia panouri publicitare pentru o bibliotecă capabilă să se asambleze singură, făcând aluzie la tulburările politice din această țară. „Un loc bun pentru a ascunde cărți. Sau pentru a ascunde 75.800 de euro”, apare în reclame. Aceasta este suma de bani pe care poliția a găsit-o în plicuri îndesate în rafturi atunci când a percheziționat biroul șefului de cabinet al premierului anul trecut, în timpul unei anchete privind acte de corupție. Descoperirea a declanșat un scandal care a provocat căderea guvernului și a dus la alegeri generale anticipate duminică, conform NPR.

Scandalul ar putea da un nou impuls unui curent de dreapta în politica europeană, în condițiile în care un partid populist radical se bucură de aprecierea celor dezamăgți de partidele politice tradiționale în această țăară. Tendințe similare au cuprins Spania și Franța și alte țări vecine.

 

VARȘOVIA

Polonia a fost martoră miercuri la cel mai violent protest al fermierilor și al susținătorilor săi de până acum, când unii participanți au aruncat cu pietre în poliție și au încercat să forțeze barierele din jurul Parlamentului, rănind mai mulți ofițeri, potrivit autorităților.

Poliția a folosit gaze lacrimogene și a declarat că a reținut 12 persoane și i-a împiedicat pe protestatari să intre în clădirea Parlamentului polonez. Fermierii sunt furioși din cauza politicilor climatice ale Uniunii Europene și a importurilor de alimente din Ucraina, despre care spun că le amenință mijloacele de subzistență, scrie The Associated Press.

 

PRAGA | BRATISLAVA

Republica Cehă a anunțat că suspendă consultările interguvernamentale cu Slovacia, pe fondul îngrijorărilor tot mai mari legate de faptul că Bratislava se îndepărtează de politica occidentală de susținere a Ucrainei. Cele două țări s-au bucurat în mod tradițional de o relație specială, având în vedere istoria lor ca parte a fostei Cehoslovacii, precum și legăturile economice strânse. Însă o întâlnire recentă dintre ministrul slovac de Externe, Juraj Blanár, și omologul său rus, Serghei Lavrov, care a avut loc în Turcia, se dovedește pentru mulți dintre cei de la Praga a fi un demers deplasat, relatează The Guardian.

 

SOFIA

Liderul bulgar de centru-dreapta Boyko Borissov (GERB) i-a acuzat miercuri pe partenerii săi din coaliția de guvernare PP-DB că au „provocat alegeri anticipate” prin prezentarea în grabă a demisiei guvernului. Marți seară, premierul Nikolai Denkov a prezentat demisia guvernului, care a fost acceptată de Parlament în absența lui Borissov și a viitorului prim-ministru convenit al țării – fostul comisar european bulgar Maria Gabriel. Cei doi politicieni GERB participau la congresul Partidului Popular European (PPE) de la București.

În pofida răspunsului lui Borissov, PP-DB și GERB au anunțat mai devreme în cursul zilei de miercuri că vor începe vineri negocierile privind rotația premierului. Stilul politic al lui Borissov implică adesea schimbarea pozițiilor în funcție de situație, conform Euractiv.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: