Știri din capitalele Europei, 7 octombrie

GLOBAL

Agenția meteorologică a ONU raportează că 2023 a fost cel mai secetos an din ultimele peste trei decenii pentru râurile lumii, în condițiile în care creșterea termică fără precedent a contribuit la secarea fluxurilor de apă și la secete prelungite în unele locuri. De asemenea, Organizația Meteorologică Mondială afirmă că ghețarii care alimentează râurile din multe țări au suferit cea mai mare pierdere din ultimele cinci decenii, avertizând că topirea gheții poate amenința pe termen lung securitatea apei pentru milioane de oameni la nivel global, potrivit The Associated Press.

 

UNIUNEA EUROPEANĂ

Bătălia juridică privind publicarea mesajelor private dintre președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și directorul executiv al Pfizer, Albert Bourla, în timpul campaniei de achiziționare a vaccinurilor Covid-19, va fi judecată de cea mai înaltă instanță a UE luna viitoare.

The New York Times a dat în judecată Comisia Europeană în ianuarie 2023, după ce Comisia a declarat că „nu deține” mesajele text solicitate de ziar în cadrul unei cereri privind accesul liber la informații. Ziarul solicită publicarea mesajelor deoarece acestea ar putea aduce lămuriri cu privire la modul în care Bruxelles-ul a negociat contracte în valoare de miliarde de euro. Curtea Europeană de Justiție va audia cazul pe 15 noiembrie, precizează Financial Times.

 

HAGA

Ministrul olandez al Apărării, Ruben Brekelmans, a declarat duminică, în cadrul unei vizite surpriză la Kiev, că țara sa va investi 400 de milioane de euro în dezvoltarea de drone avansate în parteneriat cu Ucraina și va livra mai multe avioane F-16 în lunile următoare, potrivit Reuters.

La mai mult de 2 ani și jumătate de la începutul invaziei ruse, Ucraina luptă pentru a contracara înaintarea trupelor inamice în est și atacarea infrastructurii critice înainte de lunile de iarnă.

 

PRAGA

Premierul ceh Petr Fiala și ministrul Transporturilor Martin Kupka au anunțat vineri că Cehia intenționează să facă presiuni pentru modificarea obiectivelor UE privind emisiile auto, confirmând că accentul va fi pus pe accelerarea revizuirii interdicției privind motoarele cu combustie internă și pe reevaluarea limitelor de emisii pentru noile autoturisme și camionete pentru anul viitor, scrie Euractiv.

 

SARAJEVO

Echipe de salvare din țările vecine Bosniei și din țările Uniunii Europene și-au unit duminică eforturile pentru a îndepărta dărâmăturile și a găsi persoanele încă dispărute în urma inundațiilor și alunecărilor de teren care au devastat unele părți ale țării balcanice. Bosnia a solicitat ajutorul UE după ce o furtună puternică din cursul nopții de vineri spre sâmbătă a provocat inundații pe zone extinse, distrugând drumuri și poduri și provocând moartea a cel puțin 18 persoane și rănirea altor zeci, precizează The Associated Press.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: