Știri din capitalele Europei, 7 septembrie

BERLIN

Germania a semnat acorduri cu Italia, Spania şi Suedia privind dezvoltarea unui succesor al tancului Leopard 2. Dacă va fi confirmat, acordul va deranja cu siguranţă Franţa, care, în 2017, a convenit cu Berlinul să dezvolte un tanc franco-german care să urmeze după tancul german Leopard 2 şi cel francez Leclerc, într-un proiect afectat de numeroase întârzieri şi dezacorduri.

 

CITEȘTE ȘI Germania, acorduri cu Italia, Spania şi Suedia pentru dezvoltarea unui succesor al tancului Leopard 2

 

BRUXELLES | BUCUREȘTI | CHIȘINĂU

Ministrul belgian de Externe, Hadja Lahbib, se află într-o vizită de două zile în Republica Moldova și România, Chișinăul sperând că Belgia va folosi președinția belgiană a Consiliului UE, care va începe în ianuarie 2024, pentru a deschide calea de aderare a R. Moldova la UE, afirmă Euractiv.

 

ROMA

Italia se poate aștepta să primească la începutul lunii octombrie cea de-a treia tranșă de finanțare din partea Uniunii Europene pentru amplul său Plan național de redresare și reziliență (PNRR) post-Covid, a declarat miercuri ministrul pentru Relația cu Parlamentul, Luca Ciriani. Plata tranșei în valoare de 18,5 miliarde de euro în sprijinul inițiativelor de transformare a economiei țării într-una mai ecologică și mai modernă este supusă avizului Comitetului Economic și Financiar al UE, care se va reuni pe 11 septembrie, a precizat Ciriani, conform ANSA.

 

LISABONA

O discuție despre lipsa de locuințe în Portugalia domină în prezent sfera politică după ce președintele Marcelo Rebelo de Sousa a respins prin veto pachetul de măsuri guvernamentale privind locuințele, invocând îndoieli cu privire la eficiența acestuia, ceea ce duce la tensiuni instituționale.

Noul pachet de locuințe al guvernului fusese aprobat doar de o majoritate absolută compusă exclusiv din Partidul Socialist al premierului António Costa – care va confirma proiectul de lege – stârnind critici în tot spectrul politic.

Acesta conține o serie de măsuri considerate controversate de majoritatea opoziției, de la limitarea închirierilor pe termen scurt în centrele urbane și închirierea obligatorie a locuințelor vacante, la stimulente fiscale pentru proprietari, limitarea chiriilor și sprijin social, pe lângă altele, conform Euractiv.

 

VARȘOVIA

Amenințările nucleare similare cu cele ale unui „gangster” ale lui Vladimir Putin cre ca NATO să adopte un răspuns mult mai agresiv, inclusiv să utilizeze mai multe avioane cu arme nucleare, a îndemnat marți șeful Statului Major al forțelor armate poloneze, Generalul Rajmund Andrzejczak. Acesta a prezis, de asemenea, că Rusia va încerca să genereze o criză odată cu alegerile poloneze de luna viitoare, dar nu a oferit detalii. Andrzejczak a avertizat că Rusia se află pe picior de război permanent și că este „foarte activă în Polonia, căutând unele lacune în sistem și încercând să intervină în mass-media”, precizează The Guardian.

Banca Națională a Poloniei a surprins piețele miercuri cu o reducere abruptă a ratei dobânzii de referință, schimbând cursul politicii monetare înaintea altor bănci centrale și înainte de alegerile naționale puternic contestate.

Costurile de împrumut au fost reduse la 6%, de la 6,75%. Analiștii prevăzuseră o reducere înainte de votul de luna viitoare, dar majoritatea se așteptau la 0,25 puncte procentuale, deoarece inflația poloneză rămâne la două cifre, cu mult peste media UE, conform Financial Times.

 

RIGA

În urma acuzațiilor de mită și fraudă într-un scandal de 10 milioane de euro din perioada în care au fost primari la Riga, doi eurodeputați socialiști ar putea să-și vadă ridicată imunitatea parlamentară la cererea procurorului general leton. Acuzații susțin că situația este orchestrată de biroul premierului, deținut de un partid afiliat Partidului Popular European.

Procuratura Generală din Letonia dorește să inițieze proceduri penale pentru mită, fraudă și „abuz de poziție oficială” împotriva lui Nils Ušakovs, fost primar al orașului Riga, și Andris Ameriks – viceprimarul lui Ušakovs între 2010 și 2018 – potrivit unor documente consultate de Euractiv.

BRATISLAVA

Slovacia va delega până la 500 de soldați pentru a ajuta poliția să controleze fluxul tot mai mare de migranți care trec granița dinspre Ungaria, a declarat miercuri premierul Ludovit Odor. Slovacia a înregistrat o creștere a numărului de migranți, majoritatea din Siria, care au trecut în Uniunea Europeană pe la granița dintre Ungaria și Serbia și se îndreaptă spre țările mai bogate, în principal Germania.

Creșterea numărului de migranți înainte de lunile mai reci de toamnă și iarnă coincide cu alegerile planificate pentru 30 septembrie în Slovacia și atrage atenția politicienilor, în timp ce orașele mici de la granița sudică văd tot mai mulți refugiați care se înnoptează în parcurile și pe terenurile lor de sport, potrivit Reuters.

 

LONDRA

Guvernul britanic a fost acuzat că „face economii” după ce a publicat miercuri o listă cu 147 de școli din Anglia care riscă să se prăbușească din cauza cimentului sfărâmicios folosit la construcția clădirilor.

Lista Departamentului pentru Educație, care supraveghează școlile din Anglia, arată că 19 școli au fost nevoite să amâne începerea noului an școlar din cauza situației și că elevii de la alte 24 de școli vor beneficia de învățământ la distanță. Alte unități de învățământ ar putea fi adăugate pe listă în următoarele zile sau săptămâni, relatează AP.

 

SOFIA | ANKARA | ATENA

Bilanțul morților în urma ploilor torențiale care au lovit zone din Grecia, Turcia și Bulgaria a crescut miercuri la 14, după ce echipele de salvare din cele trei țări vecine au recuperat alte șapte cadavre.O inundație violentă într-un camping din nord-vestul Turciei, în apropiere de granița cu Bulgaria, a ucis cel puțin cinci persoane – trei dintre acestea fiind găsite moarte miercuri – și a măturat case de tip bungalow. Salvatorii încă mai căută o persoană dată dispărută în camping.

Alte două persoane au murit la Istanbul, cel mai mare oraș din Turcia, unde furtunile de marți au inundat sute de locuințe și sedii de firme din mai multe cartiere, conform AP.

 

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: