Știri din capitalele Europei, 8 februarie

UNIUNEA EUROPEANĂ

Imigrația ilegală în UE din Africa de Vest a crescut de peste zece ori în ianuarie, în raport cu anul precedent, potrivit agenției de frontieră Frontex, care estimează că numărul total de sosiri va crește în 2024 și afirmă că este imposibil să stopăm complet fluxul de migranți. „Migrația este un fenomen global. Trebuie să gestionăm fenomenul, deoarece nu putem face față unei migrații necontrolate către Europa”, a declarat el. „Dar o oprire completă – pentru mine pare foarte dificil, ca să nu spun imposibil,” a declarat șeful Frontex, Hans Leijtens.

Acesta a afirmat că gestionarea ordonată a frontierelor externe ale blocului reprezintă o parte importantă a unui „portofoliu European” mai larg, necesar pentru a face față provocării și a subliniat necesitatea dezvoltării UE și a altor tipuri de ajutor pentru țările străine. Anul trecut, Frontex a înregistrat 380.000 de treceri neregulamentare ale frontierei, cel mai mare număr din 2016. Acest lucru a marcat un alt an consecutiv de creștere de la minimele pandemiei COVID din 2020, o tendință pe care Leijtens prezice că se va menține în 2024, conform Reuters.

 

HAGA

Un grup de investitori supărați dau în judecată ING pentru a obține despăgubiri pentru că a ascuns un scandal de spălare de bani care s-a încheiat cu o înțelegere de 775 de milioane de euro cu autoritățile olandeze în 2018. Cei 158 de investitori instituționali cer despăgubiri în valoare totală de 500 de milioane de euro pentru că au cumpărat acțiuni fără să știe că ING nu avea măsurile de combatere a spălării banilor în ordine, relatează NL Times pe baza citației înmânate miercuri băncii. Cazul are la bază o amendă primită de ING în 2018 pentru facilitarea spălării de bani prin controale inadecvate. Banca a ajuns la o înțelegere cu Parchetul olandez (OM) pentru 775 de milioane de euro. OM investighează ING din 2016 pentru diverse scandaluri de spălare de bani și implicarea băncii în acestea.

 

ROMA

Poliția din insula italiană Sicilia a arestat 37 de persoane, dintre care unele ar fi presupuși membri ai mafiei, în cadrul unei anchete privind o fraudă pe scară largă legată de subvențiile agricole ale UE. În urma unei anchete anterioare, 91 de persoane au fost condamnate în noiembrie 2022 pentru că au primit în mod fraudulos subvenții în valoare de peste 5 milioane de euro între 2010 și 2017. Subvențiile au inclus fonduri pentru mii de hectare de teren agricol „fantomă” în partea de est a Siciliei, care fie nu existau, fie fuseseră furate de la fermieri, fie erau deținute de statul italian sau de guvernul regional, scrie The Guardian.

 

REYJKAVIK

O nouă erupție vulcanică a izbucnit în Islanda, aproape de un oraș pescăresc deja grav afectat de o erupție anterioară. Este pentru a treia oară în ultimele luni când lava țâșnește din crăpăturile de pe solul peninsulei Reykjanes, la aproximativ 40 de kilometri de capitala țării. Erupția a început în jurul orei locale 6 dimineața, la nord-est de atracția de top a țării, Laguna Albastră, potrivit Oficiului de Meteorologie din Islanda, scrie Time Magazine.

Lava țâșnește dintr-o fisură de 3 kilometri și curge spre vest, potrivit autorităților. Fluxurile sunt direcționate departe de Grindavik, un oraș care a trebuit să fie abandonat – potențial permanent – din cauza pagubelor provocate de erupțiile de lavă și de activitatea seismică din ultimele luni.

 

MADRID

Un soi de orez spaniol folosit în mod tradițional pentru a prepara paella este în pericol din cauza unei ciuperci, după ce Uniunea Europeană a interzis un pesticid pe care agricultorii au declarat că se bazau, într-un alt exemplu al modului în care normele de mediu ale blocului comunitar îi înfurie pe cultivatori, scrie Reuters.

Trei producători de orez din regiunea Valencia au declarat că recolta lor de arroz bomba, sau „orez bombă”, un soi cultivat aproape exclusiv în Spania, a fost la jumătate față de media pe 10 ani în 2023, ca urmare a ciupercii Pyricularia. Între timp, mari exportatori precum Brazilia, India și Cambodgia folosesc pesticidul pe scară largă pentru a-și proteja propriile culturi.

 

ATENA

În timp ce fermierii au anunțat miercuri că își vor intensifica protestele și vor bloca autostrăzile naționale, premierul Kyriakos Mistotakis a dat de înțeles că guvernul ar putea renunța la tonul său, până acum, conciliant. Mai exact, și pentru prima dată, acesta a transmis un mesaj dur fermierilor, spunând că „nimeni nu poate șantaja societatea, indiferent cât de corectă ar fi cererea”. Premierul a reiterat că dialogul cu fermierii rămâne pe masă, dar cu condiția să nu existe blocaje și perturbări ale intereselor colective ale societății, relatează Kathimerini.

 

VARȘOVIA

Deputații Partidului Lege și Justiție (PiS) au încercat miercuri să ia cu asalt parlamentul polonez, forțând forțele de pază să permită intrarea a doi foști deputați expulzați, Mariusz Kamiński și Maciej Wąsik. Cei doi și-au pierdut automat locurile în parlament atunci când au fost condamnați la doi ani de închisoare pentru că au făcut abuz de fostele lor funcții. Cu toate acestea, au fost grațiați de președintele Andrzej Duda și eliberați după numai două săptămâni. Potrivit majorității aflate la putere și președintelui Parlamentului, Szymon Hołownia, niciunul dintre bărbați nu-și poate recăpăta mandatul, deoarece au fost condamnați prin sentințe definitive, iar Constituția poloneză interzice persoanelor condamnate să servească în calitate de parlamentari. Partidul conservator PiS, din care fac parte Kamiński și Wąsik, nu este de acord și consideră că Hołownia i-a îndepărtat ilegal din funcțiile lor, relatează Euractiv.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL