Știri din capitalele Europei, 8 septembrie

UNIUNEA EUROPEANĂ

Euro este pe cale să înregistreze a opta săptămână consecutivă de pierderi în raport cu dolarul, pe măsură ce investitorii reacționează la diferența din ce în ce mai mare dintre economia șubredă din zona euro și creșterea mai robustă din SUA.

Moneda a pierdut peste 5% de la jumătatea lunii iulie și se tranzacționează la 1,07 dolari. Scăderea constantă reflectă intensificarea îndoielilor cu privire la posibilitatea ca Banca Centrală Europeană să majoreze din nou ratele dobânzilor în cadrul reuniunii de săptămâna viitoare, pe fondul semnelor răspândite că economia zonei euro se îndreaptă spre o încetinire, potrivit Financial Times.

 

BERLIN

Pentru mulți tineri germani, o carieră militară iese din discuție, ceea ce evidențiază provocările uriașe pentru Armata Federală, care se străduiește să găsească noi recruți.

Atragerea de noi talente este o sarcină urgentă, în condițiile în care oficialii încearcă să crească numărul de trupe și să pună în aplicare o revizuire foarte necesară a forțelor armate după invazia Rusiei în Ucraina. Datele evidențiază provocarea, ministrul Apărării, Boris Pistorius, dezvăluind recent că numărul de cereri efective de înscriere în Bundeswehr a scăzut cu șapte procente în primele cinci luni ale acestui an față de anul precedent, chiar dacă cererile de consiliere privind înscrierea au crescut, potrivit The Local Germany.

 

PARIS

Nepoata lui Le Pen va conduce o nouă listă de extremă-dreapta împotriva imigrației și a „islamizării”. O nouă listă de extremă-dreapta va concura la alegerile europene din 2024 în Franța, condusă de fosta deputată Marion Maréchal, sub culorile partidului lui Éric Zemmour, Reconquête!, conform Euractiv.

Președintele francez Emmanuel Macron a insistat miercuri asupra faptului că „steagul rusesc nu poate fi la Jocurile Olimpice de la Paris… într-un moment în care Rusia comite crime de război”.

Chestionat cu privire la posibila prezență a sportivilor ruși la Paris care concurează ca persoane neutre, Macron a adăugat: „Sper că aceasta este o decizie de conștiință în lumea olimpică. Nu statul gazdă este cel care trebuie să decidă ce trebuie să facă Comitetul Internațional Olimpic (CIO)”, potrivit France 24.

 

ROMA

Guvernul de dreapta al Italiei a aprobat joi un decret pentru a lua măsuri drastice împotriva delincvenței juvenile, permițând arestarea copiilor cu vârsta de doar 6 ani, în urma unei serii de infracțiuni de profil înalt ale „baby gang-urilor” care au atras atenția în această vară. Decretul a fost adoptat de cabinet la o săptămână după ce premierul Giorgia Meloni a vizitat o suburbie din Napoli afectată de criminalitate, unde două fete ar fi fost violate în mod repetat de tineri din zonă. În timpul vizitei, Meloni a promis să îmbunătățească siguranța în orașul Caivano și să reabiliteze un complex sportiv abandonat și degradat unde au avut loc unele dintre presupusele violuri, relatează AP.

 

ATENA

Cel puțin șase persoane au murit și alte șase erau în continuare date dispărute joi după ce furtuna Daniel s-a abătut asupra Greciei centrale, declanșând alunecări de teren, distrugând drumuri și poduri și răvășind zeci de mașini. Premierul Kyriakos Mitsotakis a amânat un discurs economic anual programat pentru acest sfârșit de săptămână și va vizita în schimb zonele afectate de ploile torențiale care au afectat locuințe și au distrus infrastructura cheie, inclusiv stâlpii de electricitate, relatează Reuters.

 

DUBLIN

Fermierii irlandezi din sectorul producției de lactate se confruntă cu riscul de a fi nevoiți să își reducă efectivele în următoarele patru luni, după ce guvernul a declarat că nu există nicio șansă de a anula o decizie a UE de a aplica limite mai stricte pentru azot.

Fermierii spun că 3.000 de producători de lactate vor fi afectați, ceea ce ar putea costa economia rurală a Irlandei aproape 240 de milioane de euro, deoarece aceștia ar trebui să vândă vaci sau să se grăbească să închirieze mai multe terenuri pentru a se conforma normelor UE, în condițiile în care prețul laptelui este în scădere, iar valoarea terenurilor crește brusc, conform Financial Times.

 

VARȘOVIA

Senatul polonez, dominat de opoziție, va înființa o comisie alternativă pentru a investiga interferențele rusești în politica poloneză, după ce planurile taberei conservatoare aflate la putere de a crea un organism similar au atras critici din partea Bruxelles-ului și Washington-ului, conform Euractiv.

 

SOFIA

Bulgaria a început să-și echipeze paza de coastă cu rachete pentru ca „nimeni să nu îndrăznească să se apropie de orașele din Marea Neagră” ale țării, a anunțat joi premierul Nikolay Denkov. Denkov a adăugat că statul trebuie să își dezvolte forțele navale pentru a fi suficient de pregătit să apere țara.

„În acest moment, nu vedem o amenințare directă la adresa porturilor bulgare, dar la forță se răspunde cu forță. De aceea am început să cumpărăm rachete pentru Paza de Coastă, astfel încât nimeni să nu îndrăznească să se apropie de orașele noastre de la Marea Neagră”, a adăugat Denkov.

 

PRIȘTINA

Președintele kosovar a acuzat joi anchetatorii sârbi că trag de timp în ceea ce privește o anchetă referitoare la atacurile asupra forțelor de menținere a păcii ale NATO de la începutul acestui an, în care zeci de soldați și ofițeri de poliție au fost răniți, unii dintre ei grav. Președintele Vjosa Osmani a cerut, de asemenea, oficialilor Uniunii Europene să se abțină de la a da dovadă de favoritism în cadrul discuțiilor de săptămâna viitoare, menite să îmbunătățească relațiile tensionate dintre Kosovo și Serbia, conform AP.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL