Știri din capitalele Europei, 9 august

BERLIN

Pe fondul unei crize economice care a provocat temeri legate de dezindustrializare, ministrul german al Economiei, Robert Habeck, a subliniat punctele forte ale economiei germane și a declarat că sunt în pregătire investiții majore de aproximativ 80 de miliarde de euro, conform Euractiv.

Germania s-a oferit să prelungească desfășurarea a trei unități de apărare antiaeriană Patriot în Polonia până la sfârșitul anului 2023, a anunțat marți Ministerul Apărării de la Berlin. Afară de cele trei unități de apărare antiaeriană Patriot, aproximativ 300 de soldați germani se află în orașul polonez Zamosc, la aproximativ 50 km de granița cu Ucraina, de la începutul anului, pentru a proteja zona de sud și legătura feroviară crucială cu Ucraina, potrivit Reuters.

 

ROMA

Patruzeci și unu de migranți au murit într-un naufragiu în largul insulei italiene Lampedusa, au declarat supraviețuitorii pentru presa locală. Un grup de patru persoane care au supraviețuit dezastrului le-a spus salvatorilor că se aflau pe o ambarcațiune care a plecat din Sfax, Tunisia, și s-a scufundat în drum spre Italia, precizează BBC.

 

LISABONA

Pompierii portughezi se luptă să stăpânească incendiile de vegetație care au cuprins mii de hectare pe fondul temperaturilor ridicate. Aproximativ 800 de persoane au intervenit în cursul nopții de luni spre marți la un incendiu din apropierea orașului Odemira din sudul țării și peste 1.400 de persoane au fost evacuate. Cel puțin nouă pompieri au fost răniți în timpul luptei împotriva incendiilor. Temperaturi de peste 40 de grade Celsius sunt așteptate în cea ,ai mare  mare parte din peninsula iberică în această săptămână, potrivit BBC și The Portugal News.

 

ATENA

Paza de coastă a Greciei a salvat marți 52 de persoane înghesuite pe o barcă cu vele ancorată în largul unei insule nelocuite, departe de partea continentală a țării, au anunțat autoritățile. Inițial, o navă privată a reperat barca cu vele în largul micii insule Falconera, au declarat oficialii. Insula este situată între Milos și Peloponez, într-o zonă cunoscută pentru curenții puternici și marea agitată. Migranții urmau să fie duși de navele gărzii de coastă mai târziu marți în portul continental Lavrio, la sud-est de Atena, relatează AP.

 

OSLO

O furtună puternică a produs numeroase pagube în Norvegia, provocând alunecări de teren și lăsând un oraș întreg blocat. De altfel, meteorologii avertizaseră că vor avea loc cele mai puternice precipitații din ultimii 25 de ani. Furtuna – numită Storm Hans – a ucis două persoane, a smuls acoperișuri și a provocat perturbări pe scară largă în nordul Europei, într-o vară care a început inițial cu incendii de vegetație în mare parte din regiune, potrivit The Guardian.

 

LONDRA

Este posibil ca un grup de hackeri să dețină informații despre zeci de milioane de alegători britanici după ce au avut acces la registrele electorale, a declarat marți – la aproape un an de la descoperirea breșei – organismul de supraveghere a alegerilor din Marea Britanie. Comisia Electorală și-a cerut scuze pentru incident, dar a declarat că o mare parte din informații erau deja în domeniul public și că este puțin probabil ca numele și adresele persoanelor care s-au înregistrat pentru a vota între 2014 și 2022 să fie folosite de „actori ostili” pentru a influența rezultatele alegerilor, conform AP.

 

În altă ordine de idei, Reuters raportează că Marea Britanie a ajuns la un acord cu Turcia, în încercarea de a încetini fluxul de imigranți ilegali care trec prin această țară mediteraneană în drum spre Europa, inclusiv operațiuni comune ale poliției împotriva rețelelor de contrabandiști și a comerțului cu piese de ambarcațiuni.

 

VILNIUS

Prim-ministrul lituanian Ingrida Simonyte consideră că tranzitul de cereale ucrainene prin porturile lituaniene și alte porturi baltice ar putea deveni o soluție pe termen lung care ar reduce riscurile geopolitice pentru Ucraina, dar că acest lucru necesită investiții suplimentare în infrastructură. Vilnius și-a intensificat eforturile pentru a deschide exporturile ucrainene prin porturile lituaniene, letone și estoniene, după ce Rusia a decis în iulie să se retragă dintr-un acord care permitea Kievului să exporte cereale prin Marea Neagră, potrivit Baltic Times.

 

VARȘOVIA

Polonia va organiza alegeri parlamentare pe 15 octombrie, a anunțat marți, 8 august, președintele Andrzej Duda, un scrutin care va determina relațiile Varșoviei cu Uniunea Europeană într-un moment în care se confruntă cu tensiuni tot mai mari la granița sa estică, scrie Euractiv.

 

BELGRAD | PRIȘTINA

Un grup de politicieni influenți, printre care președintele comisiilor parlamentare pentru Afaceri Externe din SUA, Germania și Marea Britanie, au scris liderilor SUA și UE pentru a-i îndemna să își reconsidere abordarea privind reducerea tensiunilor dintre Kosovo și Serbia. Într-un atac la adresa celor care conduc eforturile internaționale de normalizare a relațiilor dintre cele două țări, aceștia au criticat „lipsa de presiune asupra Serbiei” și au afirmat că „dialogul facilitat de UE nu a dat încă rezultate pozitive”. Scrisoarea, formulată cu fermitate, întărește îngrijorările kosovare, exprimate în culise, potrivit cărora UE și SUA sunt de partea liderilor sârbi, relatează The Guardian.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL