Știri din capitalele Europei, 9 octombriev

PARIS | BERLIN

Deputații francezi și germani doresc ca următoarea sesiune parlamentară franco-germană, programată pentru începutul lunii decembrie, să ofere ocazia de a prezenta o „propunere comună de deliberare” privind îmbunătățirea rețelelor europene de electricitate și hydrogen, relansând astfel „Uniunea Europeană a Energiei”, conform Euractiv.

 

MADRID | UNIUNEA EUROPEANĂ  

Instituțiile UE sunt așteptate să înceapă negocierea bugetului pentru 2025 în noiembrie. Dacă se aprobă reducerea propusă a finanțării Erasmus, vor fi afectate aproape toate țările participante la program, dar mai ales Spania, care a fost principala destinație pentru studenții Erasmus începând din 2001, precizează Euronews.

Aproape un milion de studenți tocmai au început programul de schimb de studenți Erasmus+ pentru încă un an, călătorind la universități din întreaga Europă. De la începuturile sale în 1987, programul a facilitat mobilitatea între centrele educaționale din întreaga Europă, dar acum, acest lucru ar putea fi pe cale să se schimbe. Anunțul de reducere a finanțării programului de către Consiliul UE stârnește îngrijorare în întreaga Europă.

 

BUDAPESTA | MADRID

Pe măsură ce sudul Europei este afectat de secete mai frecvente și de valuri de căldură toride, zonele în care plantațiile de măslini pot prospera par să se deplaseze spre nord. În ultimii ani, iernile din Ungaria au devenit simțitor mai blânde. Europa este continentul cu cea mai rapidă încălzire din lume, a declarat luna trecută Agenția Europeană de Mediu, și se confruntă cu un risc mai mare de secetă în sud. Spania, care furnizează de obicei aproximativ 40% din uleiul de măsline din lume, a suferit recolte slabe în ultimii doi ani din cauza valurilor de căldură și a unei secete prelungite, dublând prețurile uleiului de măsline la niveluri record.

Mulți agricultori ungari au început astfel să planteze livezi de măslini, considerând că arborii și-au găsit o nouă casă pe măsură ce clima Europei se încălzește, scrie Reuters.

 

SOFIA

Comisia Europeană dă semne că nu mai are răbdare în ceea ce privește Bulgaria, care timp de mai bine de doi ani a întârziat să adopte reforme pentru a continua plățile în cadrul Planului de redresare și sustenabilitate. Acest lucru a devenit clar la întâlnirea de luni seara dintre ministrul de Finanțe Lyudmila Petkova și Comisarul european pentru economie Paolo Gentiloni, înainte de reuniunea Eurogrupului.

Bulgaria a primit prima tranșă de 1,3 miliarde de euro abia în 2022, însă ulterior nu și-a respectat angajamentul pentru a primi o a doua tranșă de 635 de milioane de euro din cele 4,7 miliarde de euro pe care le așteaptă de la Bruxelles, scrie Euractiv.

 

SARAJEVO

Cel puțin 22 de persoane au murit în urma inundațiilor grave și a alunecărilor de teren care au distrus sate întregi din Bosnia și Herțegovina și au provocat pagube uriașe în această țară, au declarat marți autoritățile. O infrastructură-cheie de transport care face legătura între centrul și sudul Bosniei a fost grav avariată, iar întreprinderi și gospodării au fost scufundate de inundații, precizează Reuters.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: