SUA au ales România pentru a instala minireactoare nucleare. Motivul, dezvăluit de John Kerry

Sursă foto: presidency.ro
Sursă foto: presidency.ro

Emisarul preşedintelui SUA pentru climă, John Kerry, a dezvăluit de ce SUA au ales România pentru construirea, la Doiceşti, a primei centrale electrice din Europa care va funcţiona cu reactoare modulare mici (SMR).

Oficialul american a acordat un interviu pentru Digi24 în care a vorbit despre soluțiile pe care SUA le propun la actuala criză prin care trece omenirea lovită de fenomene meteorologice din ce în ce mai violente.

Întrebat de ce a fost aleasă România pentru acest sistem cu totul nou, John Kerry a răspuns: „Pentru că românii au mai lucrat cu energia nucleară înainte, pentru că au vrut să facă acest lucru şi pentru că noi credem că are sens”.

Acesta a adăugat că această tehnologie presupune folosirea unor reactoare nucleare mai mici, care sunt mult mai uşor de gestionat, sunt mult mai standardizate şi costă mai puţin: „Şi au noi măsuri în interiorul lor care oferă siguranţa pe care oamenii o vor cere şi vor să o aibă!

„Aşadar, credem că preşedintele Klaus Iohannis este clar în privinţa faptului că el crede că aceasta este o cale de a merge mai departe. Românii au gestionat eficient energia nucleară aici, mai mult de 20-26 de ani, am arătat că este uşor de gestionat. Şi noi avem tehnologii noi, apropo, vom face acelaşi lucru”, a mai spus John Kerry.

România este prima ţară din Europa şi a doua după Statele Unite ale Americii care face primii paşi pentru implementarea centralei NuScale VOYGR, cu 6 module SMR şi o capacitate instalată de 462 MWe în acest deceniu, conform datelor Nuclearelectrica.

Autor

  • Susana Pletea

    Are o experiență de peste 25 de ani în presa românească. Și-a început cariera în radio, a continuat cu presă scrisă (reviste) și acum este parte din echipa PSNews. Bun comunicator, pasionată de cuvântul spus sau scris, are o aplecare spre natura umană și literatură fantastică. Pledează vinovată de curiozitate și entuziasm.

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL