SUA mulțumesc României pentru donarea sistemului Patriot Ucrainei. „Vă suntem foarte recunoscători”

Luminița Odobescu / Facebook
Sursa foto: Facebook / Luminița Odobescu

Statele Unite mulțumesc oficial României pentru donarea sistemului Patriot către Ucraina. Mesajul a fost transmis de șeful diplomației americane, Antony Blinken, într-o întâlnire pe care a avut-o azi la Washington cu ministrul român al Afacerilor Externe, Luminița Odobescu. Pe lângă acest subiect, cei doi au semnat un pact pentru combaterea dezinformării care vizează descurajarea războiului hibrid dus de Rusia împotriva aliaților transatlantici.

Antony Blinken – secretarul de Stat al SUA: „Suntem, în mod special, recunoscători președintelui Iohannis și conducerii sale pentru că s-a asigurat că Alianța (NATO, n.r.) are prioritățile corect setate. Ceea ce România a făcut din prima zi, respectiv s-a asigurat că Ucraina primește sprijinul de care are nevoie pentru a ține piept agresiunii (ruse, n.r.), este remarcabil. Și această abordare a continuat până în prezent cu donarea unui sistem Patriot de apărare antirachetă de care Ucraina are absolută nevoie. Vă suntem foarte recunoscători”.
Luminița Odobescu – ministrul român al Afacerilor Externe: „România va continua să sprijine Ucraina atât timp cât va fi nevoie, de la tranzitul cerealelor, până la sprijinul militar. Decizia de ieri vorbește de la sine. Continuăm să contăm pe angajamentul dumneavoastră activ în consolidarea apărării și descurajării pe Flancul Estic, inclusiv la Marea Neagră. În câteva săptămâni, Summitul NATO de la Washington va oferi o oportunitate excelentă de a adopta decizii semnificative în acest sens”.

Luminiţa Odobescu a afirmat, la semnarea Memorandumului de Înţelegere dintre România şi Statele Unite pentru combaterea dezinformării, că „Rusia continuă să submineze securitatea în regiunea Mării Negre, o regiune de importanţă strategică pentru NATO”, şi avem de a face cu un război hibrid. Ea a adăugat că acest document „extinde cooperarea bilaterală şi este un semnal al angajamentului comun de a combate împreună dezinformarea, manipularea şi propaganda”.

„Parteneriatul strategic între România şi Statele Unite este mai puternic decât oricând. După întrevederea şefilor noştri de stat, luna trecut, înainte de a noua rundă a Dialogului Strategic între România şi Statele Unite, ne vom concentra astăzi asupra dialogului privind securitatea în regiunea noastră, cooperarea energetică, comercială şi a investiţiilor, în marja pregătirilor pentru Summitul de la Washington. Vom aborda şi situaţia acederii României la Programul Visa Waiver. Trebuie să continuăm eforturile noastre în îndeplinirea acestui obiectiv comun, în contextul în care cetăţenii români se aşteaptă să finalizăm curând acest proces”, a afirmat Luminiţa Odobescu, vineri, la semnarea Memorandumului de Înţelegere dintre România şi Statele Unite pentru combaterea dezinformării.

Ea a mai spus că „Rusia continuă să submineze securitatea în regiunea Mării Negre, o regiune de importanţă strategică pentru NATO”.

Citește mai mult AICI

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: