Statele Unite au anunțat marți că vor restricționa accesul ungurilor la programul de scutire de vize, pe fondul îngrijorărilor legate de faptul că unii cetățeni străini au folosit pașapoarte obținute în mod fraudulos pentru a intra în țară.
Ungurii vor putea intra în SUA o singură dată în decursul unui singur an, în urma procesului de verificare online care permite călătoria fără viză, a anunțat Ambasada SUA în Ungaria, potrivit Washington Post.
Cetățenii din alte țări care fac parte din programul de călătorie fără vize au, în general, dreptul de a efectua mai multe vizite pe o perioadă de doi ani, fără a fi nevoie să depună o nouă cerere.
„Este o decizie nefericită ca răspuns la inacțiunea guvernului Ungariei de a răspunde la preocupările serioase de securitate la care ne-am angrenat de-a lungul mai multor ani și a mai multor administrații”, a declarat ambasadorul SUA în Ungaria, David Pressman.
Decizia vine pe fondul unei relații din ce în ce mai fracturate între Ungaria și Statele Unite din cauza poziției Budapestei pe parcursul războiului din Ucraina și pe fondul unor temeri sporite privind spionajul rusesc în Occident.
Utilizarea abuzivă a pașapoartelor maghiare reprezintă o preocupare de lungă durată a Statelor Unite. Un document al Departamentului pentru Securitate Internă din 2018 arăta că, la acel moment, aproximativ 700 de persoane care nu erau ungari obținuseră pașapoarte în mod fraudulos și își asumaseră identități false, cel puțin 65 dintre acestea intrând în Statele Unite prin intermediul programului de scutire de vize.
Îngrijorările se concentrează pe pașapoartele emise între 2011 și 2020, a declarat un oficial american de rang înalt, care a vorbit sub rezerva anonimatului pentru a discuta chestiuni delicate. În 2011, guvernul ungar a demarat un program simplificat de acordare a cetățeniei pentru mai mult de un milion de persoane, în timp ce premierul Viktor Orban și-a exprimat dorința de a conecta diaspora maghiară.
Verificările au fost intensificate în 2020, dar solicitările ca Budapesta să efectueze verificări pentru a se asigura că persoanele cărora li s-au acordat anterior pașapoarte sunt cine spun că sunt au rămas neîndeplinite, a spus oficialul, guvernul american și cel ungar fiind conștienți de faptul că pașapoartele au fost obținute de „persoane care sunt infractori care reprezintă o amenințare la adresa securității”.
Statele Unite au cenzurat anterior Ungaria pentru dorința sa de a extinde legăturile cu Rusia și pentru că a întârziat aprobarea pentru aderarea Suediei la NATO. În aprilie, Trezoreria americană a luat măsura neobișnuită de a penaliza o entitate asociată cu un aliat, vizând Banca Internațională de Investiții cu sediul în Ungaria, supranumită de oficialii occidentali „banca de spionaj” a Rusiei.
Între timp, senatorul James E. Risch, principalul republican din Comisia pentru relații externe, a declarat că va opri vânzările de arme americane către Ungaria ca pedeapsă pentru refuzul țării de a aproba aderarea Suediei la NATO. Ungaria a amânat luni un vot privind aderarea Suediei, dar oficialii au indicat că nu vor întârzia aderarea țării dacă Turcia, alt membru NATO, va merge mai departe cu aprobarea acesteia. Președintele turc Recep Tayyip Erdogan și-a dat acordul pentru aderarea Suediei la NATO în 10 iulie și a declarat că parlamentul va vota pentru aprobarea candidaturii atunci când se va reuni din nou în octombrie.
Sursa: washingtonpost.com. Credit foto: nbc4.
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News