SUA sunt la un pas de un război mondial pe care l-ar putea pierde. Conflictul global nu mai e un scenariu teoretic

Sursă fotografie: X

Statele Unite sunt la un pas de un război mondial pe care l-ar putea pierde. Există conflicte grave care necesită atenția SUA în două dintre cele mai importante trei regiuni ale lumii din punct de vedere strategic, scrie A. Wess Mitchell, fost asistent al secretarului de stat pentru Europa și Eurasia, într-o analiză publicată de revista „Foreign Policy”.

În cazul în care China decide să lanseze un atac asupra Taiwanului, situația ar putea escalada rapid într-un război global pe trei fronturi, implicând direct sau indirect Statele Unite. Deși este târziu, există opțiuni pentru îmbunătățirea poziției Statelor Unite; toate acestea necesită însă eforturi serioase și compromisuri inevitabile. Este momentul acțiunii de urgență pentru mobilizarea Statelor Unite, apărării și aliaților săi pentru ceea ce ar putea deveni criza mondială a timpului nostru.

Caracterizarea situației dificile în care se află Statele Unite în termeni atât de bruți poate părea alarmistă pentru mulți cititori. SUA au fost mult timp cea mai puternică națiune de pe glob. A câștigat două războaie mondiale, a învins Uniunea Sovietică și încă deține cea mai bună armată din lume. În ultimul an și jumătate, Statele Unite au impus costuri gigantice Rusiei prin susținerea Ucrainei – atât de mult că nu poate fi de neconceput, în opinia autorului, că SUA ar putea să își pună în ordine prioritățile prin a provoca o înfrângere decisivă prin procură asupra Rusiei înainte de a-și îndrepta principala atenție către consolidarea poziției militare americane în regiunea indo-pacifică.

Dar această strategie devine din ce în ce mai puțin viabilă. Pe măsură ce Rusia se mobilizează pentru un război de lungă durată în Ucraina și se deschide un nou front în Levant, va crește tentația unei Chine care se înarmează rapid să treacă la acțiune în privința Taiwanului. Deja, Beijingul pune la încercare Washingtonul în Asia de Est, fiind conștient că SUA ar avea dificultăți în a face față unei a treia crize geopolitice. Dacă se va ajunge la război, SUA ar putea descoperi pe nepusă masă că unii factori foarte importanți lucrează contra lor.

Unul dintre acești factori este geografia. După cum au arătat clar ultimele două Strategii Naționale de Apărare ale SUA și după cum a confirmat și ultima comisie de postură strategică a Congresului, armata americană de astăzi nu este concepută pentru a purta războaie împotriva a doi rivali majori simultan. În cazul unui atac al Chinei asupra Taiwanului, America ar fi pusă sub presiune să respingă atacul, menținând în același timp fluxul de sprijin pentru Ucraina și Israel.

Asta nu are drept cauză faptul că SUA ar fi în declin, ci că, în timp ce ele trebuie să fie puternice în toate aceste trei locuri, fiecare dintre adversarii săi – China, Rusia și Iran – trebuie să fie puternic doar în propria regiune pentru a-și atinge obiectivele.

Cel mai rău scenariu este un război în escaladare în cel puțin trei teatre de operațiuni îndepărtate, purtat de o armată americană subțiată, alături de aliați slab echipați, care sunt în mare parte incapabili să se apere împotriva marilor puteri industriale care au determinarea, resursele și cruzimea necesare pentru a susține un conflict de lungă durată. Purtarea acestei lupte ar necesita o unitate națională, o mobilizare a resurselor și o dorință de sacrificiu la o scară pe care americanii și aliații lor nu au mai cunoscut-o de generații.

SUA au mai purtat războaie pe mai multe fronturi. Dar în conflictele din trecut, a fost întotdeauna capabilă să își depășească adversarii. Nu mai este cazul: Marina Chinei este deja mai mare decât cea a Statelor Unite, având mai multe nave, și crește cu echivalentul întregii Marine franceze (aproximativ 130 de nave, potrivit șefului Statului Major al Marinei franceze) la fiecare patru ani. Prin comparație, Marina americană plănuiește o extindere cu 75 de nave în următorul deceniu.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: