SUA va transfera informații despre crimele de război din Ucraina către Curtea Penală Internațională

Sursă foto: atlanticcouncil.org
Sursă foto: atlanticcouncil.org

Preşedintele SUA, Joe Biden, a însărcinat guvernul american să înceapă să transmită Curţii Penale Internaţionale (CPI) informaţii despre crimele de război comise de trupele ruse în Ucraina, a declarat joi pentru agenţia EFE un responsabil de la Washington.

Decizia lui Biden marchează o schimbare în politica SUA faţă de Curtea Penală Internaţională, instanţă din care Statele Unite au refuzat să facă parte şi pe care administraţiile americane succesive au criticat-o în urma investigaţiilor deschise de CPI pentru crime de război şi crime împotriva umanităţii comise de trupele SUA în Irak sau Afganistan, investigaţii în cadrul cărora Washingtonul a respins orice colaborare.

Potrivit responsabilului citat, Biden a luat această decizie în ultimele zile şi ea a fost comunicată Congresului, unde atât congresmani democraţi cât şi republicani fac presiuni ca Rusia să dea socoteală pentru crimele comise în Ucraina.

De când a început invazia rusă în Ucraina, în februarie 2022, serviciile de informaţii ale SUA au cules informaţii despre diferite feluri de atrocităţi, dar până în prezent au transmis astfel de date numai procurorilor ucraineni, nu şi către CPI.

Întrebat de agenţia EFE, un purtător de cuvânt al Casei Albe a refuzat să ofere detalii concrete despre cum ar urma guvernul american să colaboreze în această chestiune cu organizaţia cu sediul la Haga. În schimb, respectivul purtător de cuvânt a reiterat faptul că preşedintele Biden consideră că aceia care au comis crime de război în Ucraina trebuie să răspundă în faţa justiţiei.

La cererea a circa 40 de ţări, CPI a deschis în martie 2022 o investigaţie asupra crimelor de război şi împotriva umanităţii comise în Ucraina de oricare dintre cele două tabere.

Totuşi, CPI are o capacitate limitată de a judeca crimele comise în Ucraina, întrucât nici Kievul şi nici Moscova nu au ratificat Statutul de la Roma, tratatul fondator al Curţii Penale Internaţionale.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL