Suedia investighează o nouă avarie la un cablu submarin din Marea Baltică

Ulf Kristersson, premierul Suediei
Ulf Kristersson, premierul Suediei. Sursă: captură ecran / government.se

Autoritățile suedeze au declarat vineri că investighează un cablu deteriorat care a fost descoperit în Marea Baltică, ultimul dintr-o serie de incidente recente de întrerupere a cablurilor submarine care au sporit temerile privind sabotajul și spionajul rusesc în regiune.

Avaria a fost descoperită la un cablu care face legătura între Germania și Finlanda în largul insulei Gotland, la sud de Stockholm, în zona economică a Suediei. Paza de Coastă a intervenit la fața locului, conform The Associated Press.

Operatorul finlandez de telecomunicații Cinia a declarat vineri că a detectat daune minore pe legătura sa submarină de fibră optică C-Lion1, care leagă Finlanda de Germania, dar că nu a existat niciun impact asupra funcționalității cablului.

„Ancheta preliminară privind sabotajul a fost deschisă pentru ca poliția să poată avea acces la instrumentele necesare pentru a clarifica ce s-a întâmplat”, a declarat poliția suedeză într-un comunicat. „Cooperăm cu autoritățile competente și nu avem alte informații de împărtășit în acest moment”.

Prim-ministrul Suediei, Ulf Kristersson, a declarat vineri pe platforma de socializare X că guvernul ia foarte în serios toate rapoartele privind daunele aduse infrastructurii din Marea Baltică.

La sfârșitul lunii trecute, autoritățile au descoperit avarii la cablul submarin de fibră optică care face legătura între orașul leton Ventspils și Gotland din Suedia. O navă aparținând unei companii bulgare de transport maritim a fost sechestrată, dar ulterior eliberată după ce procurorii suedezi au exclus suspiciunile inițiale că sabotajul ar fi cauzat avariile.

Comisia Europeană, ca răspuns la recenta serie de întreruperi, a declarat vineri că va propune intensificarea supravegherii cablurilor submarine și crearea unei flote de nave disponibile pentru a efectua reparații în caz de urgență.

Vicepreședintele Comisiei Europene, Henna Virkkunen, a declarat în cadrul unei conferințe de presă la Helsinki că, deși planul acoperă întreaga Europă, acesta ar include un centru la Marea Baltică, menit să detecteze eventualele incidente din zonă înainte ca acestea să se producă.

Citește mai multe AICI.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: