Politico: Summitul de pace organizat la Cairo are şanse mici să pună capăt războiului

Sursa foto: X/captura

Liderul egiptean Abdel Fattah el-Sisi găzduieşte sâmbătă la Cairo un summit de pace, în speranţa că poate evita ca situaţia din Gaza să escaladeze într-un război regional mai amplu, însă problema sa cheie este că trio-ul de ţări extrem de important – SUA, Israel şi Iran – nu se va afla la masa discuţiilor, relatează POLITICO.

Liderii din 12 ţări, inclusiv înalţi oficiali din Turcia, Qatar şi Europa, se reunesc în Egipt, dar absenţa celor trei mari state care se află în centrul conflictului face foarte puţin probabil ca summitul să poată furniza rezultate surprinzătoare.

Sursa foto: X

Iranul este jucătorul de mare greutate care se profilează în acest conflict.

Teheranul este atât un aliat al Hamas, ai cărui militanţi au ucis peste 1.400 de persoane în Israel în atacul din 7 octombrie, cât şi al Hezbollahului libanez, de care mulţi observatori se tem că este gata să intre în război împotriva Israelului dinspre nord. Acesta nu face decât să sporească temerile că Iranul pune la cale un război prin procură destabilizator în tot Orientul Mijlociu.

Grupurile militante susţinute de Teheran au lansat săptămâna aceasta o serie de atacuri cu rachete şi drone asupra garnizoanelor americane din Siria şi Irak, în timp ce rebelii Houthi pro-iranieni din Yemen au lansat trei rachete de croazieră despre care se crede că ar fi vizat Israelul. Rachetele au fost interceptate de o navă de război americană care patrula în Marea Roşie.

Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, generalul de brigadă Patrick Ryder, a declarat reporterilor: „În acest moment, acest conflict este limitat la Israel şi Hamas şi vom face tot ce putem pentru a asigura descurajarea în regiune, astfel încât acesta să nu devină un conflict mai amplu”, a spus el.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL