SURSE Cum arată lista PSD-PNL pentru europarlamentare: nume surpriză pe locuri eligibile

Sursă foto: europarl.europa.eu

Coaliția PSD-PNL a decis luni ca Ramona Chiriac, șefa Reprezentanței Comisiei Europene la București, să deschidă lista comună la europarlamentare. De asemenea, lista celor două partide ar avea și nume-surpriză, potrivit surselor PS News: din partea PNL ar fi jurnalista Antena 3 CNN, Sabina Iosub, iar din partea PSD ar fi Maria Grapini.

În replică, însă, jurnalista Sabina Iosub a scris, într-o postare pe Facebook, faptul că nu ea nu a avut o discuție pe acest subiect cu partidele:

„Nu am avut nicio discutie cu vreun partid politic despre o posibila candidatura in ceea ce ma priveste.
Fac aceasta precizare pentru ca, jurnalist fiind, am invatat in timp ca singurul capital de care dispun este increderea. Increderea publicului si a colegilor mei”, a scris Iosub.

În ceea ce privește Primăria Capitalei, în ședința coaliției PSD-PNL, care a avut loc luni seară, nu s-a decis nimic, dar cele două partide iau în calcul inclusiv varianta să meargă cu candidați separați la alegerile programate tot pe 9 iunie, au precizat sursele citate. Următoarea ședință de coaliție dintre premierul PSD Marcel Ciolacu și președintele PNL Nicolae Ciucă este programată joi, 14 martie, iar atunci este așteptată decizia privind Primăria Capitalei.

Candidați pe locuri eligibile – PSD:

Mihai Tudose

Claudiu Manda

Victor Negrescu

Simona Bucura Oprescu

Maria Grapini

Vasile Dîncu

Dragoș Benea

Titus Corlățean / Dan Nica

Gheorghe Cârciu

Candidați pe locuri eligibile – PNL:

Siegfried Mureșean

Rareș Bogdan

Dan Motreanu

Adina Vălean

Alina Gorghiu

Sabina Iosub

Daniel Buda

Vasile Blaga

Cine e Ramona Chiriac, femeia care va deschide lista la europarlamentare din partea alianţei PSD-PNL

Ramona Chiriac (foto) este şefa Reprezentanţei Comisiei Europene în România și va fi prima pe lista comună PSD-PNL la europarlamentare, ca şi independent.

Ramona Chiriac
Ramona Chiriac / sursa: Reprezentanța Comisiei Europene

Chiriac este diplomat de carieră, cu aproape 20 de ani de experiență în afacerile UE, inclusiv la nivel local în România.

Ramona Chiriac a fost consul general al României în Munchen din 2016 și face parte din serviciul diplomatic român din 2008. Înainte de experiența de peste un deceniu în funcții diplomatice, a lucrat în administrația publică centrală și locală din România, în special pentru pregătirea autorităților locale române pentru aderarea țării la UE.

În cadrul Ministerului Integrării Europene al României, ea a fost responsabilă în special pentru promovarea valorilor UE.

Chiriac a absolvit studii europene la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca din România. Deține două diplome de master, una în studii europene și alta în studii de gen.

Comisia Europeană menține reprezentanțe în toate capitalele statelor membre ale UE și în birourile regionale din Barcelona, ​​Bonn, Marsilia, Milano, München și Wroclaw. Reprezentanțele sunt ochii, urechile și vocea Comisiei pe teren în statele membre ale UE. Acestea interacționează cu autoritățile naționale, părțile interesate și cetățenii și informează mass-media și publicul despre politicile UE. Șefii de reprezentanțe sunt numiți de președintele Comisiei Europene și sunt reprezentanții săi politici în statul membru în care sunt detașați.

Autor

  • Marinela Anghelus

    Redactor-șef PS News, coordonează echipa de jurnaliști ai PS News din 2017. Are o experiență de peste 8 ani în presa online. Înainte de a intra în presă, a ocupat poziția de consilier parlamentar pentru 2 ani, în perioada 2013-2015. În aceeași perioadă a făcut parte din echipa de specialiști digitali ai unei mari corporații din Statele Unite ale Americii - Lotus Interworks. Este absolventă a Facultății de Științe Politice a Universității București și a unui master de Relații Internaționale și Studii Europene la aceeași facultate. Ulterior, a urmat și cursuri de prezentator TV la Academia „Studiourile Buftea”.

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: