SURSE – Guvernul italian, atacat de sistemul judiciar

Potrivit unor zvonuri din surse guvernamentale, sistemul judiciar italian încearcă să dărâme guvernul de la Roma, în condițiile în care sunt investigate  mai multe figuri importante din cabinetul premierului Giorgiei Meloni, relatează EURACTIV.

În prezent, există trei cazuri foarte mediatizate: cel al ministrului Turismului, Daniela Santanchè, anchetată pentru faliment și falsificare de acte contabile; punerea sub acuzare a subsecretarului de stat pentru Justiție, Andrea Delmastro; și cel al fiului președintelui Senatului, Ignazio La Russa, acuzat de viol.

Guvernul acuză, într-o notă care a făcut obiectul unei scurgeri de informații, că un „segment al sistemului judiciar”, împins de partidele de stânga, a dat startul ostilităților în așteptarea alegerilor europene din iunie 2024.

„Este o acuzație foarte gravă. Un magistrat aliniat politic, pur și simplu nu este un magistrat”, a declarat președintele Asociației Naționale a Magistraților, Giuseppe Santalucia.

Convingerea partidului lui Meloni – Fratelli d’Italia -, precum și a aliaților săi de guvernare Lega (ID) și Forza Italia (PPE), este că o parte a magistraturii a acționat pentru a opri reforma justiției realizată de ministrul Justiției, Carlo Nordio, apreciată de toate partidele de dreapta.

Proiectul de lege inițiat de guvern prevede următoarele: limitarea utilizării interceptărilor telefonice, complicarea procedurilor de arestare, eliminarea infracțiunii de abuz în serviciu, alături de o serie de măsuri menite să le taie aripile procurorilor, explică Reuters.

Aceasta este cea mai recentă dintr-o serie de încercări ale guvernelor recente de a revizui sistemul judiciar italian, cunoscut ca fiind lent și ineficient. Unii judecători și procurori spun că va îngreuna investigarea infracțiunilor și condamnarea infractorilor. Guvernul insistă că va reduce abuzurile procurorilor și va accelera procedurile.

„Am observat că oamenii vor să amplifice conflictul, dar nu eu sunt cea care a deschis ostilitățile și voi continua să nu răspund la provocări”, a declarat Meloni. Cu toate acestea, surse apropiate guvernului dezvăluie că „asaltul a eșuat”.

Meloni „nu va da înapoi”, iar reforma justiției va fi pusă în aplicare, acum mai urgent ca niciodată.

Alianța de centru-dreapta aflată la guvernare rămâne unită în fața atacurilor opoziției.

De partea celelată, opoziția răspunde. „Sunt îngrijorat de un prim-ministru care, ascuns în spatele paravanului „surselor Chigi” (Palazzo Chigi este sediul guvernului), duce un atac foarte grav la adresa magistraților care își fac datoria, acuzându-i că au deschis chiar campania electorală pentru alegerile europene”, a declarat liderul Mișcării 5 Stele, Giuseppe Conte.

„Este absolut inacceptabil într-un sistem democratic ca, în loc să răspundă acuzațiilor grave, Palazzo Chigi să alimenteze o ciocnire periculoasă între puterile statului, difuzând o notă cu ton intimidant la adresa sistemului judiciar”, afirmă Elly Schlein, Partidul Democrat (PD/S&D).

Autor: Federica Pascale. Euractiv.com., REUTERS.

Sursa foto: Wikipedia

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: