SURSE Guvernul vrea majorarea deficitului bugetar. Cine cere cei mai mulți bani

Marcel Ciolacu
Sursa foto: Guvernul României

Guvernul pregătește majorarea deficitului bugetar, la rectificarea bugetului de stat, au declarat surse oficiale, în contextul în care situația finanțelor statului s-a deteriorat în prima parte a acestui an, iar măsurile de corecție au fost insuficiente, deși Comisia Europeană a transmis încă din martie o scrisoare oficială Executivului pe care îl avertiza că riscă să nu respecte ținta actuală a deficitului, de 4,4% din PIB, conform Profit.ro.

Conform acelorași surse, Ministerul Transporturilor a solicitat la rectificare cea mai mare majorare a bugetului alocat, respectiv 16 miliarde lei în plus.

Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a declarat recent că este exclus ca deficitul să fie mai mare de 5% în acest an.

Autoritățile au renunțat la ținta de deficit bugetar de 4,4% pentru 2023, de aproape 70 de miliarde de lei, și au discutat cu Comisia Europeană permisiunea – având în vedere că România este deja monitorizată într-o procedură de deficit excesiv – pentru un deficit care să fie chiar și cu peste 1 punct procentual mai ridicat față de ținta de 4,4%. Profit.ro a anunțat recent noua poziționare pe deficit bugetar a Guvernului, situație clarificată în discuții cu Comisia Europeană.

Deficitul bugetar actual asumat de Guvern, prin Legea bugetului, este de 4,4% din PIB, țara fiind în procedură de deficit excesiv. Conform calendarului, România ar trebui să scadă deficitul la 4,4% anul acesta și sub 3% anul următor.

Comisia Europeană a avertizat, încă de la începutul anului, că România nu va respecta nici ținta actuală de 4,4% din PIB pentru anul acesta.

Autor

  • Chirciu Simona-Maria

    Simona-Maria Chirciu, editor coordonator. Simona-Maria Chirciu este Doctor în Științe Politice, autoare și expertă pe drepturile omului. Cu o experiență de peste 7 ani în presa scrisă și online, a ținut ateliere pe Media Literacy, tehnici de manipulare și Fake News.

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL