Sute de bărbaţi ucraineni au fugit de război în România. Motivul pentru care nu au fost extrădaţi

politia frontiera granita vama
foto: Politia de frontiera Iasi

Sute de bărbaţi ucraineni au trecut ilegal frontiera, de la începutul conflictului din Ucraina, pentru a fugi de război, potrivit unor date transmise Agerpres de Inspectoratul Teritorial al Poliţiei de Frontiera (ITPF) Iaşi.

Analiza ITPF arată că din data de 24 februarie 2022 până la data de 15 august 2023, poliţiştii de frontieră au depistat pe raza judeţului Botoşani 451 persoane care au intrat ilegal în România venind din Ucraina. Din cele 451 de cazuri, 190 sunt înregistrate în acest an.

Toţi bărbaţii ucraineni au cerut protecţia statului român, motivat de faptul că vin dintr-o ţară aflată în conflict, iar, ca urmare a acestor demersuri, nu au fost puşi la dispoziţia autorităţilor din Ucraina.

„Pe timpul cercetărilor efectuate de către poliţiştii de frontieră, în conformitate cu prevederile legale în vigoare, cetăţenii ucraineni au solicitat acordarea unei forme de protecţie din partea statului român, ca urmare a faptului că sosesc dintr-o zonă de conflict. Au fost demarate procedurile specifice, fiind anunţaţi reprezentanţii Inspectoratului General pentru Imigrări, pentru aplicarea măsurilor prevăzute în astfel de situaţii. Ulterior persoanele au fost preluate, conform procedurilor în vigoare, de Centrul Regional de Cazare pentru Solicitanţii de Azil din Rădăuţi”, a precizat Minodora Răcnea, unul dintre ofiţerii de relaţii publice ai ITPF Iaşi.

După declanşarea războiului şi declararea legii marţiale în februarie 2022, bărbaţii ucraineni cu vârste între 18 şi 60 de ani nu mai au dreptul să părăsească ţara, având obligaţia de a se înrola în armată, dacă acest lucru se va impune.

Pentru a scăpa de participarea activă la război, mulţi dintre ei încearcă să părăsească ţara în mod ilegal, fie prin trecerea frauduloasă a frontierelor, în special cu România şi Republica Moldova, fie prin coruperea vameşilor şi poliţiştilor de frontieră ucraineni.

Autor

  • Adrian Pavel

    Adrian Pavel, redactor PS News. Cu o experienţă de peste 10 ani în presă, Adrian Pavel se descrie ca fiind un împătimit al noutăţilor, practic dependent de ştiri. Încearcă de fiecare dată să fie la curent cu tot ceea ce se întâmplă în ţară şi în străinătate şi să ofere cele mai calde informaţii cititorilor. Este adeptul zicalei „Nimeni nu e sărac cu duhul, e doar mai puţin informat”.

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: